Grillikausi on taas avattu ja kysymys kuuluukin: mitä sitä grillaisi? Grillaaminen on mukava ja yleensä sosiaalinen tapahtuma, jossa syödään hyvin. Usein grilli on täynnä makkaroita ja pihvejä ja monella nämä tulevatkin jo lähes korvista ulos viimeistään juhannuksen jälkeen. Mitä muuta voisi grillata lihan ja kanan lisäksi? Voiko grillistä saada herkullista ruokaa vähemmällä suolalla ja paremmalla rasvakoostumuksella? Miten ottaa grillin koko potentiaali käyttöön herkuttelussa?

Kesä on monien kasvisten sesonkiaikaa ja tätä kannattaa hyödyntää grillausostoksia tehdessä. Esimerkiksi kesäkurpitsa, sienet, parsa, sipuli, tomaatti, kaalit ja munakoiso ovat erinomaisia grillattuina, samaten paprika ja bataatti maistuvat mahtavilta lämpiminä. Kasvikset voi kuutioida, laittaa marinadiin ja grillata vartaissa tai tehdä foliosta kasvisnyyttejä. Oman maun mukaisten kasvisten kanssa nyyttiin voi laittaa öljyä, mausteita ja vaikka salaattijuustoa. Maissi on grillauksen klassikko ja helppo valmistaa, esikeitetty maissintähkä kypsyy grillissä näppärästi.

Myös halloumi-juusto sekä tofu ovat erinomaisia viipaloituina ja nopeasti grillattuina. Grillattua halloumia voi syödä sellaisenaan lisukkeiden kanssa, sen voi sujauttaa leivän väliin yhdessä kasvisten kanssa tai tarjoilla lämpimänä salaatin päällä. Tofua voi käyttää halloumin tavoin, etenkin valmiiksi marinoidut tai maustetut versiot ovat helppoja ja nopeita käyttää.

Kalaakaan ei kannata unohtaa grillatessa! Torilta ostettu tai itse pyydetty tuore suomalainen kala sopii grilliin loistavasti. Kalassa on hyvää rasvaa ja suolan määrää voi itse säädellä. Kalaa grillatessa kannattaa olla tarkkana grillausajan kanssa, liian pitkä grillaus kuivattaa kalan. Kala kypsyy vielä hetken grillistä pois ottamisen jälkeenkin.

Grillattujen ruokien kanssa kannattaa rohkeasti kokeilla uusia salaattireseptejä. Salaateissa kannattaa myös suosia tuoretta sesonkiruokaa. Esimerkiksi kaaleista saa monenlaisia herkullisia ja ruokaisia salaatteja. Avokadosta tai kikherneistä voi tehdä maukkaita tahnamaisia kastikkeita grilliruokien seuraksi. Muista lisukkeista kotimainen varhaisperuna on tietysti itseoikeutettu grilliherkkujen kaveri. Mikäli keitettyjä uusia perunoita jää yli, voi ne seuraavana päivänä vaikkapa litistää kämmenien välissä ja paistaa grillipannulla mausteiden kanssa.

Grilli on monipuolinen apuri kokkauksessa, pääruoan lisäksi sillä voi valmistaa jälkiruoankin! Monet hedelmät maistuvat erinomaisilta grillattuna, ainakin nektariinin, aprikoosin, persikan, ananaksen, banaanin ja raparperin grillaus on kokeilemisen arvoista. Hedelmistä ja marjoista voi tehdä myös kasvisten tapaan nyyttejä tai ne voi laittaa grillauksen kestävään foliovuokaan. Hedelmien seurana voi tarjoilla esimerkiksi nokareen kerma- tai mascarponevaahtoa.

Tässä loppuun yksi helppo ja herkullinen lisukeresepti. Hyvää grillauskesää!

Syö hyvää-coleslaw

Iso varhaiskaali

4 porkkanaa

Nippu kevätsipulia

0,5 dl kurpitsansiemeniä

Kastike:

2 dl maustamatonta jugurttia

2 tl valkoviinietikkaa

2 tl sokeria

1 tl Dijon-sinappia

Mustapippuria

Ripaus suolaa

 

-Pilko kaali ja porkkana suikaleiksi.

-Pilko kevätsipuli pieneksi.

-Sekoita pilkotut aineet ja kurpitsansiemenet kulhossa.

-Sekoita kastikkeen ainekset ja lisää kulhoon.

-Sekoita huolellisesti ja anna maustua viileässä muutaman tunnin.

 

P.S. Syö hyvää -sivuston tuotevertailuissa voit vertailla makkaroiden ja muiden kesäherkkujen ravintosisältöjä (http://syohyvaa.fi/tuotevertailut/).