Olemme unohtaneet arjen ja viikonlopun eron ruokavalinnoissamme. Aiemmin arkena syötiin yksinkertaisemmin ja vaatimattomimmin. Arkiruoat olivat keittoja, laatikoita, perunaa ja kastiketta. Kermaa ei käytetty arjen ruokiin, vaan sitä säästettiin pyhäpäiviin.

Karkkia ja limsaa ei yleensä arkena ollut, vaan lapsilla oli karkkipäivä kerran viikossa ja limsaa sai saunailtana. Pyhänä syötiin sitten vähän paremmin ja viivyttiin ruokapöydässäkin pidempään. Syötiin palapaistia, karjalanpaistia, uunibroileria ja usein oli jälkiruokaakin. Viikonlopuksi leivottiin pullaa ja marjapiirakkaa.

Saman käytännön toivoisin jatkuvan edelleen. Vaikka ruokavalikoimamme on laajentunut, voisi arjen ja juhlan erottaa selvemmin. Arkiruokailussa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota kohtuullisiin annoskokoihin, lautasmalliin ja ateriarytmiin. Arkena syödään monipuolista, kasvispitoista ruokaa. Hyviä ja edullisia perusraaka-aineita ovat esimerkiksi kotimaiset juurekset. Erilaiset keitot ovat oivia arkiruokia, nopeita, helppoja ja usein myös edullisia hinnaltaan. Ruoanlaitossa suositaan pehmeitä rasvoja ja vähäsuolaisuutta.

Kun arkena syö säännöllisesti ja monipuolisesti, niin viikonloppuna voi halutessa ottaa vähän rennommin ja syödä vapaammin. Erottamalla arki- ja pyhäruokailun tosistaan, saa lisää ruokaelämyksiä. Ruokien suunnittelukin ehkä helpottuu, kun arkiruoka saa olla yksinkertaista. Viikonloppuisin, kun on enemmän aikaa, voi sitten paneutua ruoan suunnitteluun ja valmistamiseen perusteellisemmin.

—————————————————————————————————–

Paahdettuja silakoita ja punajuurta

 

400 g perattuja päättömiä silakoita

2 punajuurta

2 isohkoa punasipulia

2 rkl öljyä

suolaa

mustapippuria

nippu persiljaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

1 dl kermaviiliä

 

1.       Kuori punajuuret ja punasipulit ja leikkaa ne lohkoiksi.

2.       Pyörittele kasvikset öljyssä ja laita uunipellille. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

3.       Lisää pellille silakat. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja paahda vielä 5 minuuttia.

4.       Silppua persilja ja ripottele se pellille. Valuta lopuksi päälle hieman juoksevaa hunajaa.

5.       Tarjoile suoraan pelliltä kermaviilin kanssa.

—————————————————————————————————-

Kaisa Härmälä

Kehittämispäällikkö, Marttaliitto ry