Oma tapa syödä
Aiheuttavatko viljat vatsavaivoja?

Karppausbuumin aikoihin moni kommentoi keskustelupalstoilla, kahvipöydissä ja päivän lehdissä, että vatsavaivat ovat viljaruokien poisjättämisen myötä helpottaneet. Karppauksen rinnalla pinnalla ovat olleet viljaton, vehnätön tai gluteeniton ruokavalio, joista moni kokee saavansa apua vatsavaivoihin ja osa muihinkin terveyspulmiin. Gluteenittomasta ruokavaliosta on kaavailtu apua painonpudottamiseenkin, mutta tämä perustuu lähinnä siihen, että valittavien ruokien määrä kapenee ja tulee syötyä vähemmän.
Mikä selittää vatsavaivoja?
Keliakia
Gluteeniton, keliakia-ruokavalio on elintärkeää henkilöille, joilla on todettu keliakia. Keliakia on sairaus, jossa suoliston suolinukka tuhoutuu vehnän, ohran ja rukiin sisältämän proteiinin, gluteenin, seurauksena. Usein keliakia todetaan pitkään jatkuneiden vatsavaivojen jälkeen. Keliakia pitää diagnosoida ennen gluteenittoman, keliakia-ruokavalion aloittamista.
Tässä tapauksessa vilja tosiaan selittää vatsaoireita, mutta se ei tarkoita, että kaikkia viljoja pitäisi karsia ruokavaliosta, sillä keliakia-ruokavalioon kuulu esimerkiksi (mielellään täysjyväisenä) riisiä, maissia, gluteenitonta kauraa, kvinoaa, hirssiä, tattaria ja teffiä.
Gluteenin ja vehnän karttelu muista terveyssyistä (silloin, kun kyseessä ei ole keliakia) on kiivaan tutkimuksen kohteena, mutta perusteita nimenomaan gluteenin välttelylle ei yleensä ole. Sen sijaan näiden gluteenipitoisten viljojen muut ominaisuudet voivat selittää ainakin vatsa- ja suolisto-oireita.
Viljojen huonosti imeytyvät hiilihydraattiyhdisteet (FODMAP-yhdisteet)
Tietyissä ruoissa, esimerkiksi rukiissa, ohrassa ja vehnässä (huom. samat viljat, jotka sattuvat olemaan gluteenipitoisia), on yhdisteitä, jotka imeytyvät huonosti ja fermentoituvat eli käyvät paksusuolessa. Näillä yhdisteillä on lyhenne FODMAP, joka tulee englanninkielisestä termistä fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols. Suolistobakteerit tuottavat näistä kaasua, mikä aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja herkkävatsaisille mahan kivistelyä. Herkkyys aistia näitä reaktioita on yksilöllinen, kuten myös se, kuinka paljon kaasua tuotetaan.
Henkilöt, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä, reagoivat ruoan sisältämiin FODMAP-yhdisteisiin herkemmin. FODMAP-yhdisteitä on muissakin ruoissa kuin viljoissa, kuten sipuleissa ja palkoviljoissa. Siksi pelkkien viljatuotteiden karsiminen ei yleensä auta herkimpiä. Ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoitona voidaan käyttää FODMAPien saantia rajoittavaa ruokavaliota. FODMAP-ruokavalio voi kuitenkin olla liian suppea omin päin toteutettuna, joten ruokavalio-ohjauksen tulisi antaa aiheeseen perehtynyt laillistettu ravitsemusterapeutti.
Kokeile erilaisia viljoja
Muotidieettinä tai hakuammuntana (eli silloin, kun ei oikein tiedä, mikä oireita aiheuttaa ja karsii kokeilumielessä) viljojen karsiminen voi johtaa puutostiloihin. Viljoista saamme ravintoaineita, joita keho tarvitsee. Jos viljat karsitaan kokonaan ruokavaliosta, on huolehdittava siitä, että niiden sisältämät ravintoaineet saadaan muualta. Kuitu ja B-ryhmän vitamiini folaatti eli foolihappo ovat tärkeitä viljojen sisältämiä aineita. Lisää vilja-asiaa löydät täältä.
Kotimaiset viljat, kuten ruis, ohra ja vehnä, voidaan korvata muilla viljoilla. Esimerkiksi hirssi, tattari, kvinoa sekä täysjyväriisi ja -maissi ovat hyviä ja ravintoainepitoisia viljoja, jotka saattavat sopia myös herkkävatsaisille. Kaurakin sopii monelle ja se onkin erinomainen ravintoaineiden ja kuidun lähde – aina vaalea väri ei tarkoita ravintoköyhää viljaa!
*Syö hyvää -sivustolla tullaa paneutumaan aiheeseen myöhemmin kattavammin.
Seuraava: Ruokakolmio kannustaa monipuolisiin valintoihin
Tagit:
Twiittaa