D-vitamiinista ja sen mahdollisista terveysvaikutuksista on viime vuosina kihissyt vilkas keskustelu. Avain ikuiseen nuoruuteen ja terveyteen tämä yksittäinen ravintoaine ei tietenkään ole, mutta D-vitamiinilla on kyllä omat tärkeät tehtävänsä elimistössä.

D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää, jotta luusto kehittyy normaalisti ja pysyy lujana. Lisäksi se on tärkeä myös lihaksille ja hermostolle. D-vitamiinin varsinainen puute aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla luuston pehmenemistä. D-vitamiinin vähäinen saanti on viime aikoina yhdistetty moniin muihinkin sairaustiloihin, mutta tietoa ei vielä ole riittävästi. Näitä muita mahdollisia terveysvaikutuksia tutkitaan kiivaasti eri puolilla maailmaa.

Aikuinen voi saada ruoasta riittävästi D-vitamiinia, mutta silloin on todella tiedettävä parhaat lähteet ja myös syötävä niitä säännöllisesti. D-vitamiinia saa parhaiten kalasta, margariineista, D-vitaminoiduista maitotuotteista ja metsäsienistä. Kesä on vitamiinin tankkausaikaa, sillä kesäauringon valossa iholla valmistuu D-vitamiinia.

D-vitamiinia saa riittävästi esimerkiksi näin:

  • syö päivittäin puoli litraa D-vitaminoituja maitotuotteita tai vastaavia soija-, kaura- ja riisituotteita
  • syö päivittäin 5 tl D-vitaminoitua margariinia tai kasvirasvalevitettä
  • syö viikottain kalaa kahdella aterialla
  • syö viikottain metsäsieniä
  • oleskelee auringossa kesällä 15 min päivässä kasvot ja käsivarret paljaana ilman aurinkorasvaa

Seuraavasta taulukosta voi tarkistaa, kuinka paljon kannattaa ottaa D-vitamiinilisää purkista

Ikä

Saantisuositus/pv

D-vitamiinilisä/pv

2 vko – 2 v 10 µg 10 µg lisä ympäri vuoden
2 v – 18 v 10 µg 7,5 µg lisä ympäri vuoden
18 v – 74 v 10 µg 10 µg lisä lokakuusta maaliskuuhun, jos saanti ruoasta ei ole riittävä
yli 75 v 20 µg 20 µg lisä ympäri vuoden*
raskaana olevat ja imettävät 10 µg 10 µg lisä ympäri vuoden

*johtuen ikääntymisen aiheuttamista muutoksista vitamiinin hyödyntämisessä ja muodostumisessa iholla

Vaikka D-vitamiini onkin tarpeellinen ravintoaine ja lisienkin käyttö ihan perusteltua, ei D-vitamiinilisän kanssa kannata liioitella. Yli 20 µg vuorokausiannoksista ei ole todettu olevan hyötyä ja huomattavan suuret annokset pitkäaikaisesti käytettyinä voivat olla jopa haitallisia. Ruoasta D-vitamiinia on käytännössä mahdoton saada liikaa, liian suurten annosten riski liittyy vitamiinivalmisteisiin.