Energiajuomia, kolajuomia ja nopeasti syötäviä välipaloja. Monen nuoren päivään tuntuisi kuuluvan nämä ruokavalinnat. Nopeaa energiaa, paljon sokeria ja höttöruokaa, vähän elimistön tarvitsemia rakennus- ja ravintoaineita. Kofeiiniakin sen verran suuria määriä, että nukahtaminen voi olla iltaisin vaikeaa. Auts. Ei oikein hyvältä kuulosta.

Viime viikolla Syö hyvää –hanke kierteli Lappeenrannassa, Savonlinnassa sekä Joensuussa yhdeksässä eri kumppanitapaamisessa ja nämä koululaisten ongelmat nousivat esille erityisesti kotitalousopettajien ja liikunnan ja terveystiedon opettajien sekä kouluterveydenhoitajien kanssa jutellessa. Luonnollisesti osa oli myös vanhempia ja oli näihin nuorten ruokavalintoihin törmännyt ihan oman perheen arjessakin. Itse olen ravitsemusterapeuttina painiskellut näiden asioiden parissa vastaanotoilla perheiden kanssa. Juttua aiheesta siis riitti.

Miksi sitten nuoret valitsevat näitä juomia ja välipaloja? No, kenenkään pään sisään ei pääse pujahtaman ja varmasti syitä on yhtä monta kuin on syöjääkin. Viime viikon keskusteluista jäi kuitenkin mieleen jonkinmoinen päätelmä siitä, mitkä tekijät valintoihin vaikuttavat.

Aamu. Väsyttää. Jarkko, 14-v., on valvonut myöhään leffan parissa. Edellisiltana ilta hurahti netissä kavereiden kanssa pelaillen. Kivaa tekemistä kyllä, mutta ajantaju meinaa mennä jännittävien pelien tai elokuvien viedessä mukanaan. Jarkko herää niin myöhään kuin vaan mahdollista. Ylös sängystä, vaatteet päälle, hampaiden pesu, ehkä geeliä tukkaan, jos ehtii (tai sitten vaan lippis pelastamaan bad hair dayn). Reppu selkään ja ovesta ulos. Aamupala? Ei tänään ehdi.

Onneksi kouluruoka on hyvissä ajoin.

Pulmana vaan on, että Jarkon tulee harvoin syötyä kouluruokailussa. Eivät kaveritkaan syö. Iltapäivällä olo on jo aika kaamea. Nälkä, väsyttää, päähän särkee. Lähikaupasta hakemaan pullo energiajuomaa, lihapiirakka ja juotava jogurtti. Väsyneenä Jarkko ei oikein jaksa edes miettiä mitä ostaisi.

Energiajuoma. Mikä siinä kiehtoo? Puoli litraa energiaa juomaa sisältää kofeiinia 160 mg eli saman verran kuin reilussa kolmessa desilitrassa kahvia. Tuo määrä saattaa jo aikuisellekin tehdä sydämentykytystä ja hassun olon, saati sitten 14-vuotiaalle kaverille. Nuorilla unihäiriöitä voi aiheuttaa jo puolikkaan energiajuoman sisältämä kofeiinimäärä, joten iltapäivällä napaan vedetty energiajuoma valvottaa pitkälle iltaan. Ei ihme, että tulee pelailtua ja katsottua leffoja, jos ei juurikaan nukuta. Pulmallista on, että aamulla odottaa taas se aikainen herätys kouluun, joten väsymys seuraavanakin päivänä on taattu. Cocktail väsymystä, kofeiinia, sokeria, naposteluruokaa ja epäsäännöllistä syömistä saattaa synnyttää aikamoisen vuoristoradan energiapiikkien ja vetämättömyyden laaksojen välillä.

Nuoruuteen kuuluvat kapina, itsenäistyminen ja omat valinnat ja näin sen pitääkin olla. Vaan olisihan sitä opittava pitämään itsestään huolta ja tekemään fiksuja ruokavalintojakin. Vähitellen tietysti. Mielihyväruoat ja (ruokakolmion yläosan) sattumat ovat ihan ok osana viikon syömisiä, mutta ei niin, että ne ovat pääosassa. Valintojen tekemistä auttaa melkoisesti, jos kotona on sovitut ruoka-ajat ja koulussa hyvä henki kouluruokailujen suhteen.

Entäs se kofeiinin saanti (kahvista tai energiajuomista)? Jossain vaiheessa väitin itsepintaisesti, että voin lipitellä kahvia mielin määrin ja että se ei vaikuta unen saantiin. Paitsi että. Rohkaistuin vähentämään ja kas vain, nukahtaminen helpottui melkoisesti! Olo on aamulla aikas paljon virkeämpi, kun unta on saanut esimerkiksi tunnin enemmän kuin ennen. Kannustaisin kaikkia, niin nuoria kuin aikuisiakin, oman energiatason nostamiseen. Niinkin vanhanaikaisella keinolla kuin nukkumisella.

Leena Putkonen
projektityöntekijä, ravitsemusterapeutti, TtM
Kuluttajaliitto