Vatsavaivojen hoitamiseen erikoistunut laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on koonnut tutkimusnäytön ja käytännön kokemuksensa oivaksi tietopaketiksi herkästä vatsasta kärsiville. Kirja tarjoaa kattavasti tarpeellista tietoa toiminnallisista vatsavaivoista kärsivälle.

Kirjan ruokavalio- ja elämäntapaohjeet auttavat vähentämään oireita ärtyvän suolen oireyhtymässä, ylävatsan vaivoissa, haavaisessa paksusuolitulehduksessa ja Crohinin taudissa silloin, kun hyvästä lääkehoidosta huolimatta vatsa oireilee kipuilemalla ja keliakiassa silloin, kun tarkka gluteeniton ruokavalio ei ole tuonut riittävää apua vatsavaivoihin.

Kirjassa kerrotaan tarkasti mikä FODMAP-rajoitteinen ruokavalio on ja miten sitä voi noudattaa. Ruokavalio on kliinisissä tutkimuksissa lievittänyt suolisto-oireita kolmella neljästä. FODMAP-rajoitteinen ruokavalio ei kuitenkaan poista oireita täydellisesti, joten kirjassa kerrotaan myös muista hoitokeinoista, kuten säännöllisestä liikunnasta, kovan vatsan hoidosta ja ravintolisistä.

FODMAP-hiilihydraatit ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä huonosti ohutsuolessa imeytyviä kuitumaisia tai hyvin lyhytketjuisia hiilihydraatteja. Näitä voi olla hankala täysin välttää, sillä niitä on esimerkiksi hedelmissä, ohrassa, rukiissa, vehnässä, palkokasveissa ja sipuleissa. Vatsaystävällinen ruokavalio on sovellettu, rajoitukset huomioon ottaen, kokonaisterveyttä edistäväksi. Kirjan reseptit kannustavat terveellisiin raaka-ainevalintoihin ja tutustuttavat herkkävatsaisen ravinteikkaisiin spelttiin, tattariin ja kvinoaan. Kiireistä ilahduttaa se, että reseptit ovat toteutettavissa alle puolessa tunnissa.

Laatikainen kirjoittaa aiheesta selkeästi ja käytönnönläheisesti. Hän kannustaa yksilöllisen ruokavalion muodostamiseen oireiden mukaan. Vatsaoireet ovat usein aaltoilevia ja oireiden helpottaessa tai sammuessa ruokarajoitteita on mahdollista purkaa. Mielenkiintoista on myös kirjassa kuvattu stressin vaikutus herkän vatsan toimintaan. Vatsan ja keskushermoston välillä on kiinteät yhteydet – siksi lomamatkalla herkkävatsainen saattaa voida syödä ruokia, jotka kotioloissa aiheuttavat oireita.

Vinkki! Reijo Laatikainen bloggaa osoitteessa www.pronutritionist.net. Blogissa jakaa tutkittua tietoa ravitsemuksesta ja sieltä löytyy muun muassa kirjoitukset Ärtyvän suolen oireyhtymästä.

—————————————

Kirjoittaja:

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen (THM).

Kustantaja:

Kirjapaja 8/2015