Ei ole olemassa yhtä sellaista ruokaa, ruoka-ainetta tai ihmepilleriä, jossa olisi kaikki ne vitamiinit, kivennäisaineet, energia ja muut aineet mitä elimistö tarvitsee. Onneksi ei ole! Ruoka on paljon enemmän, kuin vain sisältämiensä ravintoaineiden summa. Se on makua, ulkonäköä, seuraa, joskus toki pelkkää energiantankkaustakin.

Hyvä ruokavalio on monipuolinen, eli sisältää monia eri ruoka-aineita, juuri siitä syystä, että yhdestä tai edes viidestä ruoka-aineesta ei saa kaikkea mitä keho tarvitsee. Jotain tiettyä ravintoainetta voi olla monessa eri ruoka-aineessa, joten jos yksi ei maistu voi sen hyvin korvata toisella.

Monipuolinen ruokavalio sisältää paljon vaihtoehtoja, joista valita:

  • Paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja erivärisinä, koska niiden väriaineet ovat itseasiassa niitä tärkeitä ravintoaineita.
  • Erilaisia viljatuotteita täysjyväisinä, koska niistä saadaan hyviä hiilihydraatteja, kuitua ja vitamiineja. Valkoisesta leivästä ja pastasta on suurin osa tärkeistä ravintoaineista on hävinnyt puhdistuksen myötä.
  • Kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä, koska niissä on paljon hyviä rasvoja, kuituja ja kivennäisaineita.
  • Kalaa, koska siinä on hyvää rasvaa, D-vitamiinia ja proteiinia.
  • Maitoa, piimää, juustoa ja jogurttia, koska nämä ovat hyviä kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin lähteitä. Ne tulisi valita vähärasvaisina, sillä runsasrasvaisina ne sisältävät paljon kovaa tyydyttynyttä rasvaa. Jos ei käytä maitotuotteita, voi valita riisi-, kaura- ja soijatuotteita niiden sijaan.
  • Lihaa ja makkaraa, nakkeja ja leikkeleitä vain kohtuullisesti, ei joka aterialla eikä edes välttämättä joka päivä. Erityisesti makkaraa, nakkia, leikkeleitä ja pekonia kannattaa syödä harvemmin.

Siinäpä se. Näitä kaikissa ryhmissä on monia erilaisia vaihtoehtoja, joten valikoimaa löytyy!