Terveydenhoitaja Hanna Jäntti  kuvaa ilmeisesti lääkäri Antti Heikkilän kanssa yhteistyössä tehdyssä Sokerit pois! Tervettä järkeä lasten ravitsemukseen -kirjassaan omia ja perheensä ruokavaliovalintoja. Jäntti kertoo itse päätyneensä kyseiseen ruokavalioon, koska hänestä tiede ja oikeat puoleettomat tutkimukset tukevat sitä selvästi. Lähdeluetteloa kirjasta ei löydy.

Nimi Sokerit pois! ei kuvaa kunnolla kirjan sisältöä. Sokeri on kirjassa vain yksi ravintoaine muiden joukossa, sillä sokeria käsitellään vain kahdessa lyhyessä kappaleessa. Sen sijaan kirjassa on lyhyet ja hyvin suppeat kappaleet perusravintoaineista sekä muun muassa siitä, miksi ei tulisi syödä viljoja. Ansiokkaimmin Jäntti pohtii kirjassaan ruokabudjettia ja ateriasuunnittelua.  Jäntti ottaa kantaa eri-ikäisten lasten ja nuorten ruokavalioon. Kirjan lopussa on lisäksi reseptejä.

Kirja on vahvasti asenteellinen ravitsemussuosituksia kohtaan ja  vilisee asiavirheitä. Tällä Jäntti osoittaa perehtymättömyytensä ravitsemuksen perusasioihin. Jäntti kehottaakin useamman kerran googlaamaan tietoa. Jäntti esittää faktoina asioita, jotka eivät sitä ole. Tästä esimerkkinä:

  • erilaiset vitamiinipuutokset ovat yleisiä runsaasti kasvisrasvoja käyttävillä
  • ei ole mitään väliä syötkö ruisleipää vai vaaleaa leipää, vaikutukset ovat samat
  • ilman ravinnon runsasta hiilihydraattia syöpäsolut eivät kasva
  • sokeria ovat valmisruuat pullollaan, kouluruoka mukaanlukien

Jäntti antaa kirjassaan jopa terveydelle haitallisia ohjeita:

  • lasten iholle ei tulisi levittää aurinkorasvaa, vaan antaa heidän olla ilman suojaa auringossa
  • terveellinen ruokavalio ja D-vitamiinilisä suojaa lasta palamiselta
  • raskauden aikana tulisi syödä maksaa 1-2 kertaa viikossa. (Eviran suosituksen mukaan maksaa tulisi välttää koko raskauden ajan)

Jos jotain hyvää pitää kirjata etsiä, ne ovat arkea helpottavat valmiit reseptit. Tosin Jäntin kirjassa suurin osa respeteistä perustuu lihankäyttöön. Tämän hetkisen vegebuumin valossa kirja ei oikein tuo uutta kokeiltavaa. Resepteissä käytetään rasvana voita, kookosöljyä ja hanhenrasvaa. Korvaamalla nämä rasvat terveydelle hyödyllisemmillä rasvoilla moni resepti olisi varmasti kokeilemisen arvoinen.

Kirjaa ei voi suositella terveellisen ruokavalion lähteeksi.

—————————————————————

Kirjoittaja:

Terveydenhoitaja Hanna Jäntti

Kustantaja:

Rasalas Kustannus 2015