Hyvää keholle
Jatkuva istuminen on katastrofi keholle

Nykyään hyvin monelle se kuuluisa sorvin ääreen meneminen tarkoittaa työtuolille näyttöpäätteen ääreen istahtamista tai esimerkiksi ratin taakse asettumista. Nyt kun lomakausi alkaa olla lopuillaan, on hyvä aika miettiä missä asennossa sitä suurimman osan päivästään viettääkään. Monet istuvat töissä koneen ääressä jopa kahdeksan tuntia päivässä. Edes säännöllinen liikunta vapaa-ajalla ei poista jatkuvan istumisen haittoja, vaikka muuten terveellistä ja tarpeellista onkin. Katkaise siis istumisputkesi ja päästä kehosi pinteestä!
Mitä haittaa istumisesta on?
Pitkään paikoillaan istuminen tekee elimistölle hallaa monellakin tavalla. Istuessa suuret lihasryhmät ovat lähes lepotilassa, sillä liikkuminen on vähäistä ja asento pitkään sama. Istuessa energiankulutus on vain hieman suurempaa kuin makuulla levossa, joten elimistön aineenvaihdunta on hidasta. Tämän vuoksi säännöllinen paikallaan istuminen yhdistetäänkin kasvaneeseen lihomisriskiin.
Usein pitkään istuessa asento huomaamatta läsähtää ja painuu etukumaraan. Huono istuma-asento on suuri kuorma selälle, eteenpäin kumaralla olevan selkärangan välilevyjen etureunat painuvat kasaan ja aiheuttavat painetta rangan takaosassa. Myös selän asentoa ylläpitävät lihakset venyvät ja heikentyvät, jolloin asennon aiheuttama rasitus kohdistuu entistä enemmän välilevyille ja nivelille. Säännöllinen istuminen voi olla haitallista myös lihastasapainon kannalta, kun jalkojen ja vartalon välinen pieni kulma kiristää etureisiä ja venyttää takareisiä. Vinksahtanut lihastasapaino voi vetää kehoa kumaraan entisestään ja vaikuttaa yläkropan asentoon muulloinkin kuin istuessa.
Istuminen lisää painetta alavartalon ja keskikehon alueilla, lysyssä istuminen puristaa suolistoa ja muita sisäelimiä. Verenkierto ja nestevirtaus heikentyy alaraajoissa jalkojen painuessa tuolia vasten. Myöskään nivelille pitkään paikallaan oleminen ei tee hyvää.
Oikea istuma-asento, tauotus ja venyttely tekevät hyvää
Oikea työasento auttaa ehkäisemään kolotuksia ja kiristymisiä. Sopiva ja oikein säädetty työtuoli mahdollistaa kunnollisen istuma-asennon. Oikeassa istuma-asennossa jalkojen tulisi yltää tukevasti lattiaan ja selän tukeutua tiiviisti selkänojaan. Alaselän kaaren tulisi pysyä luonnollisessa asennossa. Hartioiden pitäisi olla rentoina ja käsivarsien tukeutua käsinojiin tai levätä työpöydällä vaakatasossa. Katseen olisi hyvä suuntautua alaviistoon. Satulatuoli on hyvä vaihtoehto perinteiselle työtuolille, sillä se ohjaa selkää oikeaan asentoon ja satulatuolissa hyvän ryhdin löytää helposti. Satulatuolissa istuminen vaatii lihaksilta suurempaa aktiivisuutta, eikä asento ole niin staattinen kuin tavallisessa tuolissa. Myös suuren jumppapallon päällä voi istua osan päivästä.
Istumista on silti syytä tauottaa, istui sitten millä tuolilla tahansa. Noin puolen tunnin välein olisi hyvä aktivoida lihaksia, nousta ylös tuolista ja vähän venytellä. Venyttele hartioita ja niskaa, jäykistyneitä lonkankoukistajia ja mahdollisesti lysähtämään päässyttä selkää. Käy täyttämässä vesilasi taukohuoneessa tai printtaa materiaalisi kauimmalle tulostimelle, lyhytkin kävely vetreyttää mukavasti paikallaan kököttäneitä lihaksia.
Työpöytä, jonka korkeutta voi säätää nopeasti ja helposti, mahdollistaa myös seisten työskentelyn. Seisoessa oikean korkuisen pöydän ääressä asento on selälle ja raajoille vähemmän kuormittava kuin istuessa. Vireystasokin nousee, kun välillä tekee töitä seisten. Liika seisominenkin on kuitenkin liikaa ja seisten työskentely voi etenkin aluksi tuntua yllättävänkin raskaalta. Siksi myös seisomista kannattaa kehon omien tuntemusten mukaan tauottaa liikkumalla ja istumisella. Seisominen ei tietenkään sovellu kaikille tai ole edes mahdollista kaikissa työtehtävissä, mutta mikäli siihen on mahdollisuus ja se itselle sopii, kannattaa osa työpäivästä seistä istumisen sijaan.
Paranna siis istuma-asentoa säätämällä työtuolia ja kiinnittämällä huomiota oikeanlaiseen työasentoon. Vähennä istumisen määrää, seiso osa päivästä jos mahdollista. Tauota istumista päivän aikana nousemalla välillä seisomaan, kävelemällä sekä venyttelemällä. Tärkeintä on nostaa tasaisin väliajoin pylly ylös penkistä ja päästää keho liikkumaan vapaammin.
P.S. Yksi hyvä tapa katkaista istumiskierre on vetää työporukan tai koululuokan kanssa yhteinen taukojumppa. Sokeri– ja Syö hyvää-breikit tarjoavat erilaisen ja opettavaisen taukojumpan, kannattaa kokeilla!
Seuraava: Syksyn messut ja Makumestari-kiertue
Tagit:
Twiittaa