Uusien ravitsemussuositusten ilmestyttyä niiden soveltamisesta käytäntöön on puhuttu paljon. Laatijat korostavat, että suosituksia on tarkoitus hyödyntää mm. joukkoruokailun suunnittelussa, ei yksilötasolla ei yksilötasolla. Mielestäni tämä kuitenkin kaivaa maata huolellisesti tehdyn työn alta, sillä kyllähän suositusten hyödyt kantautuvat meille joukkoruokaileville yksilöillekin asti!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan työpaikkaruokalassa syövien ruokavalio on lähempänä ravitsemussuosituksia kuin eväillä elävien tai ravintolassa ramppaavien. Työpaikkaruokalat ovat siis kaikessa hiljaisuudessaan yksi merkittävimmistä ruoka- ja ravitsemuskasvattajistamme. Sama koskee joukkoruokailua ylipäätään, josta esimerkkinä haluan tuoda esiin opiskelijaruokailun.

Elämän suurissa murroksissa seikkailevalle opiskelijalle ruokavalion laadusta huolehtiminen kaiken muun ohella on monelle haasteellista. Tuttavapiirini perusteella itsenäistyvän aikuisen ruokavalintoja ohjaa usein aluksi nk. isänmurha,jolloin uusia makuelämyksiä etsitään ja kotona jo vuosia toistuneita ruokia vältellään. Ruokavalio vapautetaan rakenteistaan ja ruokaa saatetaan syödä ihan miten sattuu, vain koska voidaan. Ilmaisesta koululounaasta ohi kasvaneelle on toisin sanoen tärkeää, että edes yksi päivän vapaavalintaisista aterioista on terveellinen ja edullinen.

Opiskelijan arki pyörii tavallaan ruoan ympärillä, koska pienituloiselle leipä pöydällä ei aina ole itsestään selvää. Nälissään ei tarvitse olla, muttei kukaan kyllä rahoissaankaan kieri. Tuoreiden selvitysten mukaan suomalaiset käyttävät keskimäärin 12,5 % tuloistaan ruokaan. Opiskelijan budjetista huomattavasti suurempi osa menee kuitenkin ruokakuluihin ja ruoan hinta määrittää ruokavalintoja mitä suurimmissa määrin. Toisin kuin koululaiset, joutuvat opiskelijat maksamaan myös lounaastaan. Kiitos Kansaneläkelaitoksen, on hinta päivän laadukkaimmalle aterialle kuitenkin kohtuullinen: 2 euroa ja 60 senttiä!

Taloudellisista vaikeuksista huolimatta opiskelijat ovat kekseliäitä penninvenyttäjiä, etenkin ruoan suhteen. Toinen kyttää kaupassa tarjouksia ja kilohintoja, kun taas toinen laskee ostoksilleen hinta-kalorisuhdetta. Jos mahdollista, syödään sekä lounas, että päivällinen opiskelijahintaan. Joku saattaa kuitenkin venyttää lounasta reippaasti yli puolenpäivän, ettei tarvitse syödä päivän toista lämmintä ateriaa ollenkaan…

Oman ruokavalion ja ruokasuhteen muotoutuminen on yksi aikuistumisen kulmakiviä, onhan ruokailu osa jokapäiväistä elämäämme. Vaikka ruokakasvatus olisikin kasvattajien mielestä mennyt toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, alkavat mummon, mamman ja köksänopen opit muistua mieleen kun niitä todella tarvitaan. Opiskelijan keskeisimmät ruokakasvattajat ovat siis edelleen, joskin retrospektiivisesti koti ja koulu. Rinnalle nousee opiskelijaruuan tarjoaja, joka valtion avulla voi tarjota nuorille aikuisille mahdollisuuden syödä hyvää ja hyvin. En tiedä onko kyseessä harkittu teko vai onnekas sattuma, mutta yksi rahapulan positiivista lieveilmiöistä on kuitenkin, että opiskelijaruokaloissa miehet lappaavat lautaselleen kukkuroittain salaattia – sitä kun saa ottaa mielensä mukaan!

Lopuksi todettakoon, että pari kuukautta omien eväiden varassa kesätöitä paiskineena alan kaivata omia työpaikkaruokaloitani, eli Viikin kampuksen opiskelijaravintoloita. Mielikuvitus alkaa eväiden monipuolisuuden osalta olla koetuksella, enkä kyllä mene takuuseen ruokavalion suositustenmukaisuudestakaan… Olen varma, että yksilötason ruokavalioni paranee palatessani Viikkiin ravitsemustieteen opintojen ja joukkoruokailun pariin!

 

Sonja Hakala, korkeakouluharjoittelija, ETK/ravitsemustiede

Ruokatieto Yhdistys ry

 

P.S. Luku-urakan päätteeksi tarjoan teille työkaveriltani, neiti A:lta oppimani tavan tuunata tuiki tavallinen puuro herkulliseksi lounaaksi.

 

Harjoittelijan tuunattu lounaspuuro:

Kaurapuuroa

Banaani tai marjoja

Pähkinöitä tai siemeniä

Raejuustoa

Keitä puuro vatsan lämmikkeeksi pakkauksen ohjeiden mukaan. Lisää tuunikkeina mehukkaita marjoja tai kypsä banaani. Nälän loitolla pitävää proteiinia saat lisäämällä pähkinöitä, siemeniä ja raejuustoa.

Nauti maittava puuro parhaassa lounasseurassa, työkavereiden kanssa!