Kuluttajaliiton Syö hyvää -hanke järjesti yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa Kasvisseminaarin Helsingissä Allergiatalolla 26.10.2016.

THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo avasi seminaarin kertomalla lapsiperheiden ruokasuosituksista ja kasvisten terveyshyödyistä. Vaikka kaikkia syitä kasvisten terveysvaikutuksille ei vielä tunnetakaan, on selvää että pillerit eivät korvaa kasviksia tai mehut marjoja ja hedelmiä.

Tutkija Susanna Kariluoto Helsingin yliopistosta perehdytti kuulijansa folaatin maailmaan. Esityksessään Kariluoto selvitti, mitä ovat foolihappo ja folaatti, mihin sitä tarvitaan, kuinka paljon folaattia tulisi saada ja kuinka hyvin suositukset Suomessa toteutuvat, mistä folaattia saa ja miten sen saantia voisi lisätä.

Kasvisten käyttöä eri puolilla Eurooppaa avasi THL:n erikoistutkija Liisa Valsta. Suositusten tasolle on vielä rutkasti matkaa kaikkialla, myös Suomessa.

Turun yliopiston dosentti Hanna Lagström piti puheenvuoron lasten kasvistenkäytöstä Suomessa. Lasten kasvistenkäytön lisäämisessä tärkeää on aikuisten ja ystävien rooli ja kannustava ilmapiiri.

Millaista ruokaa lapset itse haluavat? Lasten näkökulmaa seminaarissa toi esiin ravitsemuskasvatuksen asiantuntija Sanna Talvia.

Sapere-menetelmän avulla lapset saavat itse tutustua ruokaan ja ruokailuun kaikilla aisteillaan. Päivähoitaja Marjaana Marttila Kurpanharjun päiväkodista kertoi seminaarin seuraajille Saperesta.

Kainuussa toteutettiin 2010-2015 Liikaha-hanke, jonka tarkoituksena oli edistää kouluikäisten terveyttä ja hyvinvointia liikunnan ja ravitsemuskasvatuksen avulla. Tutkijatohtori ja laillistettu ravitsemusterapeutti Tanja Tilles-Tirkkonen Itä-Suomen yliopistosta esitteli hankkeen satoa ja lasten ja nuorten ruokailutottumuksia.

Seminaari päättyi Sesonkia Oy:n Samuli Karjulan esitykseen, jossa hahmoteltiin miten kasvisten käyttö voisi lisääntyä ja ruokavalio monipuolistua satokausiajattelun avulla.

Voit katsoa kaikki seminaarin esitykset täältä. Twitterissä seminaarista käytiin keskustelua tunnisteella #vegesemma.

Muista myös Kasvisvideomme!