Kaikkien kannattaa syödä säännöllisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Kasvisten käyttö on hyvä ottaa koko perheen yhteiseksi asiaksi. Siitä on iloa paitsi lasten, myös vanhempien terveydelle. Kasvisympyrät auttavat ja kannustavat kasvisten syönnissä. Valmiita kasvisympyrä-malleja saat tulostettua materiaalipankista.

Lisää asiaa kasvisten syönnistä löydät täältä.

KASVIKSET = Vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat. Peruna ei kuulu tähän joukkoon. Muistakaa laskea paitsi tuoreet, myös ruuan mukana kulkevat kasvikset tai vaikkapa rahkaan piiloutuneet hedelmät ja marjat.
ANNOS = Syöjän nyrkin kokoinen määrä kasvista, hedelmää tai marjaa. Lasten annokset ovat siten pienempiä kuin aikuisten.

Kasvisympyröitä voi täyttää eri tavoin

OMA YMPYRÄ

Valitkaa jokaiselle oman ympyrä.  Erivärisiin sektoreihin saa merkinnän yhdestä syöjän nyrkin kokoisesta annoksesta kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Tavoitteena on, että päivän päätteeksi jokaisessa ympyrän sektorissa on yksi merkintä (= viisi annosta/pv).

Sopikaa kannustava palkinto, vaikkapa että se, joka saa kasvisannokset ensimmäisenä täyteen, saa valita mitä ruokaa seuraavana päivänä laitetaan.

KOKO PERHEEN YMPYRÄ

Yksi iso ympyrä voi olla koko perheen yhteinen niin, että sektoriin merkitään, kun perheenjäsenet ovat syöneet oman kasvisannoksensa. Valitkaa jokaiselle perheen jäsenelle oma kuvio (ympyrä, tähti, neliö tms.), oma väri tai käyttäkää merkintään tarroja.

Ympyrät täytetty, yhteinen palkinto: Retki lähimetsään tai uimahalliin.

VÄRIYMPYRÄ

Voitte hyödyntää myös ympyrän värejä: merkitkää sektoriin, kun tietyn väristä kasvista on syöty.

Väriympyrä innostaa myös tutustumaan hedelmä- ja vihannesosaston tarjontaan. Mikä vihannes on violetti? Löytyykö lähikaupasta vihreitä hedelmiä?

kasvisympyrä