Aidosta itsetehdystä ruoasta puhutaan enemmän kuin koskaan. Median rakastamat kokit ja ruokabloggaajat pitävät keskustelua yllä. Jos on vähänkään kiinnostusta opetella ruoan laittamista alusta asti, se ei ainakaan jää tiedon löytämisestä kiinni. Teollista ruokaa suomitaan monelta suunnalta, ja maailmaa muutetaan kovalla tohinalla. Kirjat avaavat teollisia prosesseja, tuotantoeläinten kohtelua ja tehotuotantoa, ja hyviä kiihkottomasti ja asenteettomasti tehtyjä silmiä avaavia teoksiakin löytyy kauppojen hyllyiltä.

Olen innoissani tästä pienestä vallankumouksesta. Ruoka on suuri rakkauteni ja käytän siitä puhumiseen, lukemiseen, haaveilemiseen ja sen etsimiseen ja valmistamiseen varmasti monen mielestä kohtuuttomasti aikaa. Minusta on hyvä, että raaka-aineista, tehotuotannosta ja prosesseista puhutaan. Suurten yritysten ja niiden rahan vallan on hyvä saada vastavoimia, aktiivinen kuluttaja saa aikaiseksi paljon. Koneistoa vastaan on tärkeää äpistellä, kapinallisuus saa isoja asioita aikaan!

Mutta. Yritysten rinnalla – ja aika usein sijaan – syyn saa niskoilleen se kuluttajaraukka, joka tuhoaa lastensa elämän kalapuikoilla, eikä ymmärrä, että pakastevihannesten käyttö on silkkaa laiskuutta ja kiire naurettava tekosyy siihen, ettei keittele kastikkeita arki-iltaisin itse.

Yhtäkkiä tiedostava kuluttaminen lipsahtaakin itsensä nostamiseksi ja kriittisyys ylemmyydentuntoisuudeksi. Itsehuhkitun ruoan pää-äänenkannattajat, amatöörit ja ammattilaiset, kertovat haluavansa muuttaa maailmaa ja pyyteettä auttaa kanssaihmisiä. Taktiikaksi on valittu kanssakulkijan halveksunta, syyllistäminen ja alentuva suhtautuminen. Siinähän ne ovat, asenteisiin vaikuttavan ja toivottuihin muutoksiin johtavan viestinnän kolme peruspilaria. Vai mitenkäs se menikään?

Minä olen valaistunut, sinunkin pitää!

(Tai no, mieluummin ei, koska sitten minun pitää löytää itselleni jokin uusi juttu.)

Jos joku joskus uskaltautuisikin julkisesti tunnustamaan, että ruoanlaitto ei juurikaan kiinnosta, valmisruoka pyörittää arjen kiireen siedettävälle taholle tai nakkipaketti poksahtaa auki perjantaisin, aika nopeasti pitäisi vetäytyä piiloon ja haudata pää pyykkivuoreen. Hyvää tarkoittavien ja ihan ihmiskuntaa auttavien paremmin tietävien lauma kiiruhtaisi mylvimään, että tekosyitä ei siedetä, kastikkeen juoksettumista ei hyväksytä, emulgoitumisen perusjutut kyllä pitää kaikkien tietää ja jos et itse osaa madetta nylkeä, häpeä kaatukoon niskaasi. Tyhmäkin olet. Teollisuuden kätyri. Ps. Lapsillasi ei ole tulevaisuutta, syövät raukat muiden äitien tekemää ruokaa.

Siitä ne asenteet muuttuvat, aurinko alkaa paistaa ja koko kansakunta heittäytyy kokkailun iloiseen virtaan. Kansa ymmärtää oman parhaan ja osaa ajatella yhteneväisesti, kun ylhäältä annetaan kannustava käsky.

Ihan ajatusleikkinä. Entäpä jos kuitenkin johdettaisiin edestä, esimerkillä eikä ylhäältä, halveksuen? Jos ymmärrettäisiin, että muutokset kohti uusia elämäntapoja tapahtuvat vähitellen. Entä jos vaikka ymmärrettäisiin, että kaikkien elämä ei pyöri ruoan ympärillä. Jos ymmärrettäisiin, että Suomessa on muunkinlaisia ihmisiä kuin minä? Jos lopetettaisiin itsetietoinen verkkorähinä, jossa sallittuja ovat vain samanmieliset mielipiteet. Annettaisiin ihmisten olla ja opetella rauhassa. Hyväksyttäisiin se, että minun parhaani sopii minulle muttei välttämättä naapurin Maaritille. Kokeiltaisiinko?

Mari Cadaut
Ruokaviestinnän asiantuntija, yrittäjä, Makua Oy
Ruokabloggaaja, www.kivistossa.com

Puolukkakiisseli

5 dl puolukoita
1 l vettä
1,75 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
1/2 vaniljatanko

Lisäksi
Kourallinen puolukoita
Kermaa

1. Mittaa puolukat ja vesi kattilaan. Keitä 15 minuuttia ja siivilöi puolukan kuoret mehusta.

2. Kaada mehu takaisin kattilaan, sekoita siihen sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä, nosta kattila levyltä ja sekoita perunajauhot mehuun tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen.

3. Laita kattila takaisin levylle ja kuumenna, kunnes kiisseli pulpahtaa. Älä keitä.

4. Raaputa puolikkaan vaniljatangon siemenet veitsenkärjellä ja lisää kiisseliin.

5. Laita tarjoiluastian pohjalle reilu kourallinen jäisiä puolukoita ja kaada kiisseli päälle. Ripottele pintaan sokeria, jottei herkku kuorru.

Syö kylmänä kermatilkan kera. Kehrää.