Hyvää ruokaa
Laadukasta lihaa kohtuudella

Uusissa ravitsemussuosituksissa ohjeistetaan syömän vähemmän punaista lihaa ja lihavalmisteita. Punainen liha tarkoittaa naudanlihaa, sianlihaa ja lampaanlihaa. Lihavalmisteet ovat makkaroita, nakkeja, kinkkua, pekonia, leikkeleitä ja vastaavia. Viikon aikana ohjeistetaan syömään korkeintaan 500 g, joka käytännössä on suunnilleen esimerkiksi viisi lihapullaa, yks annos lihakastiketta, pieni pihvi ja 7 leikkelettä. Jokaisella aterialla lihaa syövälle tuo voi olla kauhistus. Moni syö jo tuon verran, kun muiden pääaterioiden raaka-aineena on broileri tai kala.
Lihansyönnin plussat ja miinukset
Liha on hyvä proteiinin, raudan ja B-vitamiinien lähde, mutta rasvaisena myös kovan tyydyttyneen rasvan lähde. Lihavalmisteet sen sijaan ovat merkittävä kovan tyydyttyneen rasvan, suolan ja usein myös sellaisten lisäaineiden (nitriitit) lähde, joiden saantia tulisi rajoittaa. Jos ruokavaliossa on paljon lihaa ja lihavalmisteita, karsiminen on järkevää aloittaa lihavalmisteista. Vähemmän makkaraa, vähemmän leikkeleitä ja pekonia. Liha-aterioiden tulisi itseasiassa saada uudenlainen arvo: harvemmin ja parempaa. Jos haluaa tietää lihan laadusta, helpoiten tietoa saa kotimaisesta lihasta.
Ovatko poro, hirvi tai peura punaista lihaa? Ovat, mutta niiden käyttöön ei oteta kantaa, koska niiden käytön vaikutuksia ei ole tutkittu. Se tiedetään, että riistan lihan rasvakoostumus on parempi ja liha on vähärasvaisempaa kuin kasvatetun eläimen.
Lihansyönti mietityttää
Terveyssyihin perustuva ohje lihansyönnin vähentämiseen herättää paljon tunteita. Lihaa paljon, eli päivittäin tai jopa joka aterialla, syöviä se suututtaa eniten. Omia tapoja ja mieltymyksiä on vaikea muuttaa ja kritiikkiä niitä kohtaan hyväksyä. Julkisuudessa on esitetty, että suomalaiset syövät juuri suositeltavan määrän punaista lihaa, eikä vähennystarvetta ole. Tämä on harhaanjohtavasti ilmaistu, sillä tilasto on keskiarvo. Osa meistä syö aivan liikaa, osa sopivasti, osa ei lainkaan. Keskimäärin syömme punaista lihaa sopivasti, mutta yksitasolla monella on selvä tarve vähentämiseen. Terveyden takia. Ja ympäristönkin.
Seuraava: Syö särkeä, se kasvattaa järkeä
Tagit:
Twiittaa