Tämän helpommaksi ei ruokavaliovinkki oikeasti voi mennä: lautasmalli. Kun kokoaa aterian lautasmallin mukaisesti, syö väkisinkin hyvin, kohtuullisesti ja monipuolisesti. Älä käytä erillistä salaattilautasta, vaan kasaa koko annos samalle lautaselle. Kasviksia tulee otettua riittävästi, eikä lautaselle mahdu turhan energiapitoisia ruokia liikaa. Lautasmallia voi soveltaa monenlaisiin ruokalajeihin – oli se ruoka lautasella tai ei!

lautasmalli_vaaka_iso_web

Ateriat, välipalat ja eväät kannattaa koota samaa ajatusta mukaillen:

  • ¼ annoksesta täysjyväviljatuotteita tai perunaa
  • ¼, kalaa, kananmunaa, papuja, linssejä tai lihaa
  • ½ kasviksia, hedelmiä ja marjoja tuoreena, lämpimänä tai pääruoan joukossa

Ruoan kanssa on hyvä juoda vettä, rasvatonta maitoa tai piimää. Lisäksi täysjyväleipä kasvirasvalevitteellä, öljyinen salaatinkastike ja jälkiruoaksi hedelmä tai marjoja, niin täysipainoinen ateria on valmis.

Täytetty patonki ja smoothie

syöhyvin-0215

Lautasmalli toteutuu, kun lounaalla syödään täytetty patonki, jonka täytteenä on esimerkiksi broilerin rintafileepala ja runsaasti kasviksia sekä lisänä marja- tai hedelmäsmoothie, jossa on maitoa, jogurttia tai soijajogurttia. Nam!

Fiksua valmisruokaa: Pinaattikeittoa päivällisellä

syöhyvin-0249

Nopeasti valmistuva ruokaisa keitto löytyy pakastealtaasta. Sen lisänä on hyvä tarjota keitettyä kananmunaa ja margariinilla voideltua täysjyväleipää siivu tai kaksi. Ruokajuomana raikas maito tai vesi ja jälkiruokasi hedelmä. Eineksiä ja puolivalmisteita voi ihan hyvin käyttää osana ateriaa, etenkin arkena ja kiireisinä aikoina.

Laatikkoruokaa: Yksinkertaista ja hyvää!

syöhyvin-0266

Laatikkoruoat ovat hyvää arkiruokaa. Niissä yhdistyy viljatuotteet ja proteiinipitoinen aterian osa (vähärasvaista lihaa tai kasvissyöjille soijarouhetta tai quornia). Puolet lautasesta on hyvä täyttää kasviksilla, kuten juuresraasteella tai kevyesti keitetyillä kasviksilla, jotka voivat olla joko pakkasesta tai vihannesosastolta. Juomana kylmää maitoa tai soijajuomaa.