Hyvää keholle
Liikunta ja terveyshyödyt – kokoon katsomatta

Moni on saanut kuulla terveystarkastuksessa, että painonpudottaminen olisi tärkeää terveyden kannalta. Että kun painoa olisi vähemmän, se rasittaisi polvia vähemmän. Tai kun painoa olisi vähemmän, laskisi se verenpainetta ja parantaisi kolesteroliarvoja.
Näin toki on, mutta viesti on aika masentava, jos painonpudottaminen syystä tai toisesta on vaikeaa. Esimerkiksi ihmiset, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta (yleinen tila) kokevat varsin haasteelliseksi saada painoa pudotettua. Jollakin toisella voi olla mielialaongelmia ja siksi ylimääräinen stressaaminen painosta tekee vain surullisemmaksi.
Ratkaisu: Liiku, vaikka paino ei muuttuisi
Painoa on vaikea pudottaa yksinomaan liikunnalla, mutta hyvällä lihaskunnolla on kuitenkin merkittäviä terveyshyötyjä. Lihaskudos on aktiivista kudosta, eli mitä enemmän on lihaskudosta, sitä enemmän se kuluttaa energiaa.
Sen lisäksi, että liikunta tekee olomuodon jäntevämmäksi, tapahtuu elimistön sisällä vieläkin suurempia muutoksia. Liikunta ja lihaskudos tehostavat sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, eli elimistön sisäelinten toimintaa. Ne herkistävät elimistöä insuliinille, eli hormonille, joka päästää glukoosia (verenkierrossa olevaa sokeria) lihaksiin, jossa se käytetään energiaksi.
Lykkää elintapasairauksia, parhaimmillaan vältä kokonaan
Liikunta ehkäisee sairastumista sepelvaltimotautiin, diabetekseen sekä pienentää ylipainon haittoja. Eli voit olla ylipainoinen, mutta jos liikut, siitä on selvästi apua terveydellesi.
Mikäli sinulla on diabetes tai heikentynyt sokerinsieto (esi-diabetes) liikunta ja erityisesti lihaskuntoilu auttavat hyvän hoitotasapainon löytymisessä yhdessä monipuolisen ja säännöllisen ruokailun kanssa.
Muistihäiriöiden kehittymistä voi ehkäistä myös terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla. Monipuolisella ruokavaliolla, joka on kasvisvoittoinen, sisältää paljon hyviä kasvi- ja kalarasvoja sekä täysjyväviljaa ja kohtuudella lihaa, tiedetään olevan yhteys pienentyneeseen riskiin sairastua muistihäiriöihin ikääntyneenä.
Sama vaikutus on myös liikunnalla ja sillä, että on sosiaalisesti aktiivinen ja yksinkertaisesti käyttää aivojaan. Monimutkaiset jumppakuviot voivat välillä turhauttaa, mutta ainakin voi lohduttaa itseään sillä, että se tekee hyvää aivoille!
Ylipaino ja liikunta
Ylipaino voi olla haasteellinen sopivan liikuntamuodon löytymisessä, jos esimerkiksi polvet tai selkä kipeytyvät liikkuessa herkästi. Monille kynnys kuntoilla julkisissa tiloissa on korkea. Tärkeintä olisi löytää myös ne liikuntamuodot, jotka tuntuvat itsestä mielekkäiltä, jotta liikuntaa harrastaa mielellään. Kuntoilukaverin löytyminen helpottaa monesti intoa lähteä liikkumaan.
Apua sopivien liikuntamuotojen löytämiseksi voi kysellä terveyskeskuksen kuntoneuvolasta (jos kunnassa sellainen on) tai pyytää avuksi liikunta-alan ammattilaista. Jumpissa tai uimahallissa on hyvä muistaa, että ihmiset ovat siellä ennen kaikkea itseään varten ja suurin osa ei juurikaan kiinnitä huomiota siihen, mitä muut puuhailevat. Jokaisella on oikeus liikunnan iloon koosta riippumatta.
Sopivan liikuntamuodon löytämistä voi helpottaa, jos pysähdyt kysymään itseltäsi: |
|
Innostus ja uteliaisuus voivat johdattaa sinut iloa ja kuntoa tuovan liikuntamuodon pariin! |
Seuraava: Pidä huolta lihaksistasi!
Tagit:
Twiittaa