Makukoulun avulla pääsee sukeltamaan uusien elämysten pariin. Makukoulussa hyödynnetään kaikkia aisteja: näköä, hajua, tuntoa, kuuloa ja makua. Ruokiin tutustutaan laajasti tutkien. Makukoulussa mikään ruoka ei ole vain hyvää tai pahaa, vaan kaikesta löytyy runsaasti muitakin ominaisuuksia. Niin lapset kuin aikuisetkin voivat oppia pitämään uusista mauista ja ruoista.

Voit toteuttaa oman sovelluksen makukoulusta esimerkiksi seuraavasti:

Silmät voi peittää huivilla. Lautaselle asetellaan erilaisia ruokia, kuten

  • pehmeää leipää, keksejä, hapankorppua tai riisikakkua
  • ananasta, klementiiniä tai appelsiinia
  • juustoa, avokadoa tai levitteitä
  • omenaa, porkkanaa tai paprikaa

Jokaista ruokaa arvioidaan kaikilla aisteilla ja yhdessä keskustellen.

Haju

Hajun perusteella voi aavistaa, miltä jokin maistuu. Haistelkaa ruokaa ja kuvailkaa sen tuoksua. Väkevä, makea, jouluinen, raikas, pehmeä?

Tunto

Miltä ruoka tuntuu? Onko se muhkurainen, karhea, pehmeä, kevyt, ryppyinen, pyöreä, vai jotain muuta? Saako siitä hyvän otteen, onko se liukas?

Maku

Kuvailkaa, miltä ruoka maistuu: makealta, jauhomaiselta, kirpeältä, terävältä, miedolta, imelältä vai joltakin muulta? Kokeilkaa, miten maku muuttuu, jos pitää nenästä kiinni. Maistuuko samalta?

Kuulo

Haukatkaa palanen valitsemastanne kasviksesta. Miltä kuulostaa? Rouskuu, ritisee, narskuu vai nitisee? Pystyykö ruokaa taittamaan? Kuuluuko siitä ääntä?

Jos silmät ovat olleet peitettyinä, käyttäkää näköaistia viimeisenä.

Näkö

Tutkikaa ruokia. Minkä värisiä ne ovat? Entä minkä muotoisia? Miten muuten niitä voisi kuvailla?

Vinkki! Makukoulu on hauska ohjelmanumero lastenkutsuille.