Tämän syksyn Makumestari-tapahtumat huipentuvat viikon kuluttua 7.11. Tampereella. Kuusi tapahtumaa on jo takana; Makumestari on vallannut kulttuurikeskuksia ja lastentaloja Vantaalta Rovaniemelle täyttäen ne iloisilla huudahduksilla ja kiihkeällä puheensorinalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

On ollut ilo seurata lasten innokkaita ilmeitä, kun he ovat ratkoneet Makumestarin aistitehtäviä. Pieni poika alkaa hyppiä riemusta, kun tunnustelupussista löytyy juuri se keittiötyöväline, jota lapsi on arvellut. Tytön silmät syttyvät oivaltamisen ilosta, kun hän huomaa tunnistaneensa arvoitusmehujen maut. Myös vanhempien vakuuttelut tällaisten ruokatapahtumien tarpeellisuudesta ovat lämmittäneet järjestäjän mieltä:
”Aika vierähti ihan huomaamatta lasten kanssa tehtäviä pohtiessa”, totesi kahden alakoululaisen äiti.
”Toisten lasten esimerkki auttoi, meidänkin lapset rohkaistuivat maistamaan uusia kasviksia”, kertoi tyytyväinen isä.
”Nyt tajusin, miksei karkkia ja limua voi syödä niin paljon”, huudahti poika tutustuttuaan Syö hyvää –hankkeen sokerinäyttelyyn.

MMkuopio

Jotta hyvän syömisen tavoittelu ei jäisi vain tapahtumaelämysten varaan, kävijöille annetaan kotievääksi Viiden viikon kasvishaaste (#kasvishaaste). Perheitä kannustetaan lähtemään yhteiselle tutkimusretkelle kaupan heviosastolle. Jokainen perheenjäsen saa vuorollaan valita vihanneksen, juureksen, marjan tai hedelmän tutustumista varten. Uutuutta tunnustellaan, nuuhkitaan ja maistellaan yhdessä kotona ja siitä valmistetaan syötävää. Näin voi kasviksista löytyä uusia lempimakuja tai mieliruokia.

Meidän perheessä leikitään makukoulua heti huomenna ja ihmetellään purppuranväristä kyssäkaalia. Makea ja rapea kasvis on isoäidin valinta, lapsenlapset saavat valita seuraavat.

Soili Soisalo, tiedottaja
Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry

Makumestari Tampereella 7.11. Lastenkulttuurikeskus Rullassa, mukana myös Syö hyvää.

Lisätietoa Makumestarin verkkosivuilta sekä Facebookista.

Kuvat: Olli Hämäläinen ja Laura Pirkola