Tällä viikolla 7.-13.9.2015 vietetään jo kolmatta kertaa Kuluttajaliiton kansallista Hävikkiviikkoa. Kampanja viestii yhteistyökumppaneiden kanssa ruokahävikistä ja pyrkii lisäämään ruoan arvostusta. Tavoitteena on, että ruokahävikistä ja sen vähentämisestä puhutaan ensi viikolla joka puolella. Viestin pitää kantautua kaikkien korviin. Osallistua voi miten vaan, helpoin tapa on jakaa Hävikkiviikon some -kanavien sivujen postauksia Hävikkiviikolla: tiedossa on joka päivä uusi hävikkiaiheinen sarjakuva sekä juttuja kumppaneidemme toimista ruokahävikin vähentämisessä. Muita postausideoita voi katsella osoitteesta www.havikkiviikko.fi.

Heitätkö itse ruokaa pois?

Ruokahävikki on jokaista kuluttajaa ja ruokaketjun osaa koskeva asia, johon on helppo vaikuttaa pienilläkin teoilla. Kotitaloudet ovat suurin ruuan haaskaaja: suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuosittain 120 -160 kg syömäkelpoista ruokaa pois. Henkeä kohden se tekee 20 – 30 kg. Pääosin tämä ruoka on kasviksia ja hedelmiä, leipää ja maitotuotteita. Käytännössä kaikkea heitetään pois, myös valmisruokia, pizzaa, keksejä ja nesteitä. Myös avaamattomissa pakkauksissa. Jokaisen kuluttajan kannattaa Hävikkiviikolla kääntää katse omaan toimintaa: miksi ja missä tilanteissa minä aiheutan ruokahävikkiä?

Tee ero päiväysmerkinnöille

Merkittävin syy syömäkelpoisen ruuan pois heittämiseen on sen pilaantuminen. Toiseksi tärkeimmäksi syyksi kuluttajat ovat kuluttajakyselyissä maininneet päiväyksen vanhenemisen. Kuluttajakyselyissä on myös selvinnyt, että moni kuluttaja ei tee eroa Parasta ennen- ja Viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen välille. Tämä johtaa ruuan poisheittämiseen silloin, kun se vielä on täysin käyttökelpoinen. Parasta ennen –päiväyksen omaavaa tuotetta kannattaa katsoa, haistaa ja maistaa. Mikään Parasta ennen -päiväyksellä varustettu tuote ei yhdessä yössä mene sellaiseen kuntoon, että aiheuttaisi terveysriskin. Päiväyksen ylittäminen tarkoittaa lähinnä vähän kuivempaa leipää tai aavistuksen happamampaa, jos sitäkään, maitotuotetta. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään tuotteissa, jotka pilaantuvat herkästi. Raaka liha ja pakattu kala ovat sellaisia. Ne saattavat lyhyenkin säilytyksen jälkeen aiheuttaa terveysvaaran. Parasta ennen -merkinnällä varustettua tuotetta ei saa myydä tuon päiväyksen jälkeen, Parasta ennen -merkittyä tuotetta saa.

Hävikkiviikolla viestintäaalto

Ruokahävikistä puhutaan tällä viikolla laajasti ympäri Suomen. Hävikkiviikon kumppaneina on mukana lähes 130 erilaista tahoa: ruoka-alan yrityksiä, järjestöjä, kauppaketjuja, suurkeittiöitä, medioita. Yksi kumppani saattaa edustaa hyvinkin laajaa toimijajoukkoa: sataa koulua, kymmeniä päiväkotia ja lukuisia henkilöstöravintoloita. Kun jokaisessa toimipisteessä puhutaan ruokahävikistä, tavoitetaan hyvin laaja joukko. Torstaina Motiva järjestää Helsingissä, Tampereella ja Turussa tapahtumat, joissa jokaisessa jaetaan x000:lle kaupan ylijäämäkasviksista tehtyä keittoa. tapahtumista lisäinfoa löytyy osoitteesta www.saasyoda.fi

Tervetuloa mukaan vähentämään ruokahävikkiä!

Hävikkiviikko löytyy somesta:
Facebook: www.facebook.com/havikkiviikko
Twitter: @havikkiviikko, #havikkiviikko
Instagram: Hävikkiviikko, #hävikkiviikko
Pinterest: www.pinterest.com/havikkiviikko/