Blogi
Mikä niitä donitsinhimoisia nykynuoria vaivaa?

Istun puistossa Budapestissa puiden katveessa piiloutuen keskipäivän auringolta. Kaksi arviolta teini-ikäistä tyttöä kävelee pienen matkan päähän molemmilla mukanaan violetit pahvirasiat.
Tytöt istuvat alas puiston kivetykselle, avaavat laatikkonsa ja laittavat laatikossa olevat eri väriset donitsit parempaan järjestykseen. Ja arvaappa mitä he tekevät seuraavaksi? Se selviää jutun lopussa.
Rehellisyyden nimissä, tein itse reissun ajan samaa. Ei sillä että ruoan kautta on osoitettu aina kuka minä olen ja mihin minä kuulun.
Jos postaan nettiin Budapestin reissulta kuvan jossa syön paikallista makkaraa paikallisen oluen kera suoraan lähikauppiaan katukeittiöstä, antaa se eri kuvan kuin se elämäni maukkain panna cotta joka jätti muistijäljen niin älypuhelimeeni kuin aivojeni limbiseen järjestelmään.
Ja nyt seuraa pointtini: Ruoalla rakennetaan globalisoituvassa maailmassa uudella tavalla identiteettiä. Se on kaikkiaallista; pystyt lähes mistä vaan, minne vaan ja milloin vaan kertomaan itsestäsi – ainakin teoriassa – miljoonille ihmisille.
Tämä vaikuttaa myös siihen miten terveellistä syömistä lähestytään. Se näkyy julkisuudessa uusina käsitteinä, uusina kulttuurisina vivahteina, moniäänisyytenä.
Viestinnässä tapahtuneet muutokset nähdään usein ongelmallisina. Ajatellaan että nykyään terveellisestä syömisestä liikkuu aivan liikaa huttua, valheellista tietoa. Itse sosiaalisen median katujen kasvattina ja viestinnän tutkijana näen kuitenkin myös paljon hyvää.
Käsityksiä terveellisestä syömisestä halutaan rakentaa luovasti omista lähtökohdista käsin. Tämä lisää osallisuutta. Se on mahdollisuus.
Ja mitä ne tytöt tekivät toukokuisena hellepäivänä Budapestin puistossa avattuaan donitsirasiansa ja laitettuaan donitsit parempaan muotoon? Ottivat tietenkin älypuhelimilla kuvat. Postasivat kenties Instagrammiin tai blogiinsa.
PS. Tämä juttu on kirjoitettu älypuhelimella Budapestilaisessa puistossa. Nyt lähden etsimään unkarilaista perinneruokaa. Saatanpa napata kuvankin – tai kaksi.
Janne Huovila
Ravitsemusviestinnän kouluttaja ja tutkija
Seuraava: Koko perhe keittiöön!
Tagit:
Twiittaa