Syö hyvää – hankeessa pääsee toden teolla kokeilemaan rajojaan. Siihenhän sitä kaikkialla nykymaailmassa kannustetaan. Hoidin oman osuuteni rajojen kokeilusta toissa viikonloppuna ELMA-messuilla, jossa pääsin tutustuttamaan messuyleisöä kasviproteiineihin ihan käytännön kautta.

Ruokatiedon näytöskeittiössä valmistui perjantain ja lauantain aikana hyvän olon herkkukulho sekä mustikka-kardemummatuorepuuroa.  Messuyleisö pääsi myös maistelemaan näitä kokkauksia esityksen päätteeksi.

Jännitin esiintymistä aikas paljon. Järjellä kyllä tajusin, että tämä on hyvä juttu, tulee uusia kokemuksia. Ei se silti yhtään lohduttanut, sillä kuten ystäväni totesi työkeikasta kuultuaan ”sä oot ihan kauhea sählä keittiössä”, ja tiedän, että tämä pitää paikkaansa.

Vaikka olen pitänyt kymmeniä ja taas kymmeniä luentoja yksistään tämän vuoden aikana, ei se mitenkään valmista siihen, kun pitää puhua ravitsemuksesta, sekoittaa tuorepuuroa, tehdä lehtikaalipestoa ja paistaa porkkanatofua yhtä aikaa. Lisätään tähän vielä, että yrittää olla yhtä aikaa hauska ja rento.

Varsinaiseksi tulikokeeksi suorituksen teki se, että yleisössä oli äitini. Vanhempani ovat kyllä erittäin kannustavia olleet aina, mutta turhankehujia he eivät kyllä ole. Eli jos mokaisin, tiesin, että siitä kyllä tulisi rehellistä palautetta.

(Salaa olin kuitenkin varsin innoissani. Olen ollut perso ruoanlaitolle pienestä pitäen. Leikin lapsena usein keittiössä idoliani Teija Sopasta ja höpötin ruoanlaittovaiheita itsekseni.)

Esitystilannne ja esivalmistelut eivät olisi onnistuneet mitenkään ilman apukokkeja, joten kiitos siitä Ruokatiedon porukoille! Se myös helpotti estradikauhua, kun tiesin, ettei ihan yksikseen tarvitse keittiössä heilua.

Ruoka valmistui ja juttuakin irtosi (no, toisaalta, taidan höpöttää hermostuksissani entistä enemmän – mikäli mahdollista). Kaikki istumapaikat olivat näytöksessä täynnä ja messuvieraat olivat innoissaan maistelemassa ruokia.

Paras palaute tuli kuitenkin äidiltäni. Esityksen lopuksi hän pyysi minua pitämään hänen ystävilleen oman kasviproteiinit tutuksi – näytöksen joulupyhinä kotipuolessa. Esitystä hän kuvasi ”viihdyttäväksi”. 🙂

Leena Putkonen
projektityöntekijä, laillistettu ravitsemusterapeutti
Syö hyvää –  hanke

***

Tulostettava versio ruokaohjeista löytyy materiaalipankista sekä klikkamalla otsikoiden kohdalta. 

Hyvän olon herkkukulho (2-3 annosta)

Herkullinen, helppo ja terveellinen eväsateria syntyy kokoamalla eväsrasiaan kvinoaa, tofua, kauden kasviksia ja kruunamalla annos lehtikaalipestolla.

Proteiininlähteinä tässä annoksessa ovat tofu, eli soijapapujuusto, kvinoa ja hampunsiemenet. Yhdestä annoksesta saa proteiinia noin 29 g/annos (1/3 annoksesta). Eli tämä annos on varsinainen proteiinipommi!

Porkkanatofu
1 pkt maustamatonta tofua
1 porkkana pienellä terällä raastettuna
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 rkl rypsiöljyä

Valmistuohje: Kuumenna öljy pannussa ja lisää kuutioitu tofu. Kääntele tofuja 3-5 minuuttia pannulla, kunnes ne ruskistuvat hieman. Lisää hieno porkkanaraaste ja anna hautua viisi minuuttia kannen alla miedolla lämmöllä.

Lehtikaalipesto
1 dl kotimaisia hampunsiemeniä
1-2 valkosipulin kynttä
1,5 dl rypsiöljyä (voimakkaampi maku kylmäpuristetusta öljystä)
6 lehtikaalin oksaa (poista niistä kovat rangat)
½ dl raastettua parmesaanijuustoa (vegaaniversioon hiivahiutaleita)
1 tl hienonnettua rosmariinia
(1/2 tl jodioitua suolaa, huomioi parmesaanijuuston suolaisuus)

Valmisohje: Hienonna rosmariini morttelissa. Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimessa. Jos tahna on liian jämäkkää, lisää öljyä – jos taas liian vetelää, laita mukaan reilummin lehtikaalia.

Keitettyä kotimaista kvinoaa 2 dl annosta kohden. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan.

Kasviksia, esimerkiksi sieniä paistettuna, juureksia pannulla nopeasti freesattuna ja leikkopapuja höyrytettynä.

***

Tämä terveellinen mustikkapiirakan makuinen tuorepuuro kruunaa aterian ja se valmistuu itsestään.

Proteiininlähteinä tässä annoksessa on hamppurouhe, kaurahiutaleet sekä pellavansiemenrouhe. Yhdestä aamupala-annoksesta saa proteiinia noin 10 g (annos puolet annetusta ruokaohjeesta). Suurempaan nälkään voi mennä kuitenkin koko annos, josta tulee silloin 20 g proteiinia. Hamppurouheen määrää voi myös halutessaan lisätä.

Mustikkatuorepuuro (aamupalana 1-2 annosta, 2-3 annosta jälkiruokana)

1,5 dl kaurahiutaleita
3 dl kaurajuomaa
2 dl mustikoita
4 rkl hamppurouhetta
1 rkl pellavansiemenrouhetta
reilu ripaus kardemummaa
(loraus hunajaa)

Anna puuron tekeytyä useita tunteja, esimerkiksi yön yli. Soseuta sauvasekoittimella ja nauti jälkiruoaksi tai aamupalaksi. Jos halut tuorepuurosta juotavaa, lisää nesteen määrää.