Oma tapa syödä
Omat hyvät valinnat

Se, mitä valitsee lautaselle, on aina henkilökohtainen asia. Valintoihin vaikuttavat minkälaisessa ruokakulttuurissa on kasvanut (aika moni suomalainen tykkää miedommista mauista kuin vaikkapa intialaiset), uskonnollinen tai eettinen vakaumus (ei lihaa, ei tietyn eläimen lihaa) tai ihan vaan oma mielipide siitä, millaista on terveellinen ruoka.
Ei ole vain yhtä tapaa syödä terveellisesti. Se, mikä sopii yhdelle ei passaa toiselle. Hienoa on se, että ihmiskeho sopeutuu monenlaiseen ruokavalioon ja ruokailutyyliin.
Jos kuitenkin yksi yhdistävä tekijä pitäisi terveellisille (mutta erilaisille) ruokavalioille keksiä, se olisi monipuolisuus. Monipuoliset ruokavalinnat takaavat monipuolisen valikoiman erilaisia ravintoaineita, jotka puolestaan osallistuvat erilaisiin kehon toimintoihin. Näin voidaan vahvistaa kehoa taistelua erilaisia tauteja vastaan ja vahvistaa arjen koettelemuksiin.
Ruokakolmiossa on useita ruokaryhmiä ihan syystä. Niistä kustakin saadaan erilaisia ravintoaineita. Ruokakolmio on koottu sillä ajatuksella, että ottamalla joka ruokaryhmästä jotain, alemmista enemmän kuin ylemmistä, taataan monipuolinen ravintoaineiden saanti. Silloin kannattaa kuitenkin perehtyä siihen, minkä ravintoaineen lähteitä kyseisen ruokaryhmän ruoka-aineet ovat ja mistä muualta niitä ravintoaineita saa. Kolmion huippu, sattumat, on poikkeus. Jättämällä sen pois keho ei jää ilman mitään tärkeää.
Esimerkki: Ihminen ei selviä ilman välttämättömiä rasvahappoja. Tästä syystä ruokakolmiossakin on esitetty useita lähteitä. Kasviöljyt, kala, pähkinät, siemenet ja kasvimargariinit ovat tärkeitä välttämättömien rasvahappojen lähteitä. Jos yksi ei sovi tai sitä ei halua syödä, sen voi korvata toisella saman ryhmän ruoka-aineella.
Ainoa ruokaryhmä, jonka sisältämiä ravintoaineita ei voi korvata millään on kasvikset, marjat ja hedelmät. Jos haluaa olla terve, niitä on syötävä!
Seuraava: Mannerheimin Lastensuojeluliitossa nuoret tekevät nuorille
Tagit:
Twiittaa