Pidän paljon lihakeitoista ja erityisesti niiden liemistä. Hyvä liemi ei kuitenkaan synny hetkessä ja kunnon kulinaristit keittävät niitä useita päiviä. Minulle kelpaa vähempikin keittely ja omassa keittiössäni oikaisen usein käyttämällä valmiita lihaliemiä ja -fondeja.
Minusta ehdottomasti parasta lihakeittoa on perinteinen suomalainen lihakeitto. Se on tehty keittolihasta eli naudan etuselästä, rinnasta tai lavasta, joissa on runsaasti makua antavaa sidekudosta, kalvoja, rasvaa ja tietenkin myös luuta.

Perinteisen lihakeiton valmistus on yksinkertaista, mutta pikaruokaa se ei ole. Siksi sitä kannattaa tehdä kerralla kunnon kattilallinen. Lämmittäessähän maku tunnetusti vaan paranee. Lihan lisäksi kattilaan laitetaan vain vettä, suolaa, pippuria, laakerinlehti ja sipuli ja keitetään pari tuntia. Liemen annetaan jäähtyä ja rasvakerros poistetaan. Kypsä liha paloitellaan ja lisukkeeksi kypsennetään lanttua, selleriä, porkkanaa, palsternakkaa, purjosipulia ja perunaa. Kun valmis keitto kruunataan vielä runsaalla määrällä hienottua persiljaa, makunautinto on täydellinen.

Maukkaita keittoja voi tehdä myös jauhelihasta, broilerista, possusta, lampaasta, porosta tai hirvestä, ihan mistä lihasta tahansa. Olipa lihakeitto perinteistä suomalaista, pikaista arkista, vahvaa borssia tai kevyttä aasialaista, yhteistä kaikille on runsas värikkäiden kasvisten, juuresten ja vihannesten käyttö.

Lihakeitossa tiivistyvät hyvän ja vastuullisen ruoan kulmakivet. Se on ekologista, ravitsemussuositusten mukaista ja maukasta ruokaa. Perinteinen lihakeitto on oiva esimerkki siitä, kuinka käytännössä voi vaivattomasti toteuttaa nykyistä punaisen lihan käytön vähentämissuositusta ruoan ravitsemuksellista laadusta ja mausta tinkimättä. Liha ei ole muissakaan lihakeitoissa nimestään huolimatta varsinainen pääraaka-aine, vaan pikemminkin yksi raaka-aine kasvisten, juuresten ja muiden ainesten joukossa. Vahvana raaka-aineena liha on kuitenkin tärkeä maun antaja sekä arvokas ja monipuolinen ravintoaineiden lähde.

Vastuullista ja ekologista on eläimistä saatavan lihan mahdollisimman laaja hyödyntäminen ihmisravinnoksi. Parasta keittolihaa ovat sitkeät, niin sanotut halvemmat ruhonosat, joita ei enää melko fileekeskeisessä liharuokakulttuurissamme oikein osata arvostaa ja käyttää.

Nostetaan lihakeitto sille kuuluvalle paikalle!

Riitta Stirkkinen
toiminnanjohtaja, ETM, KtaO
Lihatiedotusyhdistys ry