Otsikko on palaute, jonka saimme julkaistuamme Syö hyvää -tuotevertailusivuston tällä viikolla. Sivustolle on koottu lähes 2000:n tuotteen ravintoarvotietoja 33:n tuoteryhmän alle. Sivusto sai heti paljon huomiota, paljon kiitosta ja jonkun verran moitteita. Yksi kuluttaja on selkeästi jo sivuston ansioista valinnut toisin kuin ennen, mahtavaa! Kiitos kaikille kysymyksistä, kehitysehdotuksista ja kritiikistäkin. Sivuston tarkoitusperää ja toimintaperiaatetta on syytä avata, jotta kaikki tietävät mistä tässä on kyse.

Sivuston tarkoituksena ei ole ohjata tuijottamaan grammoja tai kaloreita, vaan auttaa hahmottamaan suuruusluokkia ja korostamaan sitä, että tuotteissa on suuria eroja. Ja että annoskoolla on ratkaiseva merkitys ravintoaineiden ja kaloreiden saantiin. Että hampurilaisateriassa voi oikeasti olla yli 2000 kcal. Sillä ei ole väliä onko salaattiateriassa 350 vai 400 kcal, mutta sillä on taas merkitystä, että pienessä jätskipuikossa on 70 kcal ja isossa tuutissa lähes 500 kcal. Jos käyttää paljon teollisia elintarvikkeita, on hyvä tietää suurin piirtein mitkä tuotteet ovat merkittäviä suolan tai sokerin lähteitä. Monella vanhemmalle on yllätys, että lapsille suunnatuissa jogurteissa on tolkuttomasti sokeria. Ei uskoisi, kun pakkauksessa kuitenkin on kiva lasta houkutteleva hahmo. Monelle on varmasti myös yllätys, että yhdestä valmisruoka-annoksesta voi saada koko päivälle suositellun maksimisuola-annoksen. Kun näistä suuruusluokista pääsee jyvälle, ja löytää hyvät, itselle sopivat tuotteet, ei lukuja tarvitse juurikaan tuijottaa.

Sivusto on ideoitu ja toteutettu hieman erinäköisenä jo vuonna 2010, ja tämä oli kolmas kerta kun tuotetiedot kerättiin. Tällä kertaa tuotemäärää kasvatettiin melkein kaksinkertaiseksi vuoden 2012 sivustosta, jossa tiedot oli koottu ei niin käyttäjäystävällisiin excel-taulukoihin. Nyt oli onneksi mahdollisuus parempaan! 2000:n tuotteen tietojen kerääminen kesti kolme kuukautta, joten ihan pikku hommasta ei ollut kyse. Näin ollen myös tuotetietojen päivittämistä ei voida resurssisyistä tehdä jatkuvasti. Pientä päivitystä teemme kyllä, mutta koska tuotetietojen kerääminen vaatii täyspäiväisen työntekijän, homma onnistuu vain kevät-kesä -aikaan loistavien korkeakouluharjoittelijoiden voimin. Emme tällä hetkellä siis aktiivisesti etsi päivittyneitä tietoja tai muuta tietoja yritysten niin pyytäessä. Uusia tuotteita lisäämme sivuille mahdollisuuksien mukaan.

Eri tuoteryhmistä kerrotaan eri ravintoarvoja. Tälle on syynsä. Tuotteista ei ole tarkoitus täydellisesti toistaa sitä, mitä pakkauksissa lukee. Tuotetiedot voi edelleen tarkistaa pakkauksista. Antamalla vain tiettyjä tuotetietoja, sivusto ohjaa myös kiinnittämään huomiota juuri siinä elintarvikkeessa oleellisiin ravintoaineisiin. Se, että pizzasta ei kerrota hiilihydraattien määrää, kertoo siitä, että pizzojen välillä suurimmat erot löytyvät muista ravintoaineista, ja että pizzan ongelmakohta ovat sen rasva- ja suolapitoisuus. Joka ei taas tarkoita sitä, etteikö pizzaa saisi koskaan syödä. Toki voi syödä, mutta pizzankin kohdalla voi miettiä suolapitoisuutta. Näin sivusto ohjaa kiinnittämään huomiota oleellisiin asioihin. Monen tuotteen kohdalla kaikkia olennaisia tuotetietoja ei kuitenkaan nosteta esille, koska yritykset eivät itse niitä tuotteista kerro. Tähän tulee onneksi parannus muutaman vuoden sisällä, kun ravintoarvomerkinnät yhtenäistyvät EU-lainsäädännöllä.

Tuotetiedot on kerätty tuotepakkaukista ja yritysten nettisivuilta. Osa tiedoista on saatu suoraan yrityksiltä. Jossain tapauksissa tuotepakkausten ja nettisivujen tiedot eroavat toisistaan. Olemme silloin valinneet mielivaltaisesti toisen, sillä oletusarvo on se, että kaikki tuotteista annettu tieto on oikein.

Sivustolla on varmasti virheitä. Emme kuitenkaan tarkoituksella anna vääriä tietoja. Virheitä löytyy aina, vaikka useammat silmät selaisivat tekstejä ja tietoja. Se on inhimillistä. Näitä korjaamme heti kun niitä huomaamme tai meille huomautetaan niistä. Sivustolla on myös paljon kehitettävää. Olemme saaneet loistavia kehitysehdotuksia, sellaisia, jotka eivät ole edes tulleet mieleemme. Pyrimme toteuttamaan näitä ideoita ja kehittämään sivustoa käyttäjäystävällisemmäksi.

Tämä sivusto on vasta alkutekijöissään, pyrimme rakentamaan siitä pikkuhiljaa paljon kattavamman tietopankin. Toivottavasti sivusto auttaa sinua vertailemaan tuotteita ja löytämään itsellesi sopivia tuotteita!

 

Annikka Marniemi

elintarvikeasiantuntija, hankevastaava,

Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet ry