Paino pysyy hallinnassa, kun syödään yhtä paljon energiaa kuin kulutetaan. Homma vaan ei ole ihan niin yksinkertaista.  Oman mausteensa tai haasteensa painonhallintaan antavat väsymys, stressi ja kiire. Uupuneena ei jaksa panostaa syömiseen eikä liikuntaan, usein ei edes vapaa-ajan mukavaan ja rentouttavaan tekemiseen. Kierre on valmis.

Ihmisen kroppa toimii niin, että se pyrkii hyödyntämään ruoan sisältämän energian mahdollisimman tehokkaasti. Samalla se pitää hanakasti kiinni jo kertyneistä energia- ja rasvavarastoista. Ennen muinoin, kun ruokaa oli niukasti saatavilla, tämä oli hyvä ominaisuus joka pelasti monen hengen. Nykymaailman ylitsepursuavien valikoimien ääressä tämä on huonompi ominaisuus, joka vaikeuttaa painonhallintaa.

Säännöllisyys auttaa

Painonhallintaan liittyy siis syöminen, saadun energian kuluttaminen sekä muut elämäntavat, kuten nukkuminen ja lepo. Säännölliset ateriarytmit eli se, että ei jätetä aterioita väliin, on myös tärkeää. Paastoamalla koko päivän ajaa itsensä niin nälkäiseksi, että kotiin päästyä helposti syö koko illan napostellen. Päivän pääateriat voivat olla määrällisesti isojakin, jos se iso määrä selittyy runsaalla kasvisten osuudella. Lautasmalli on mahtava työkalu riittävän kasvisten käytön varmistamiseen ja aterian keventämiseen. Välipalatkin saavat olla reiluja, jos niiden osana on kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Keksit, rasvaiset herkkupullat ja viinerit ovat melkoisen energiapitoisia ja täynnä turhaa energiaa.

Unta ja lepoa

Riittävä nukkuminen on erittäin merkityksellinen osa painonhallintaa. Väsyneenä antaa helpommin herkunhimoilleen periksi, erityisesti höttöhiilarit ja rasvapommit maistuvat. Makean ja rasvaisen himo myös yksinkertaisesti on voimakkaampaa väsyneenä – äkkiä energiaa! Akkuja pitäisi ladata yöaikaan eikä syömällä energiapitoista ruokaa, mutta sitä elimistö ei oikein osaa viestiä. Jos painoaan haluaa hallita, kannattaa siis yrittää nukkua tarpeeksi, noin kahdeksan tuntia yössä.

Taistelussa stressiä vastaan kannattaa ottaa riittävästi aikaa rentoutua mielekkäiden harrastusten parissa sekä ystävien ja perheen seurassa. Tarvittaessa stressiin, joka voi näkyä myös univaikeuksina, pitää hakea apua vaikkapa työ- tai opiskelijaterveydenhuollosta.

Väsyneenä ei jaksa miettiä mitä syö. Levänneenä teet fiksumpia ruokavalintoja.