Syödään yhdessä
Parempia valintoja lapsille

Kaupan hyllyt ovat pullollaan erilaisia lapsille suunnattuja tuotteita. Monet niistä ovat hyvin sokeripitoisia. Useita lapsille suunnattuja tuotteita markkinoidaan erilaisilla lapsia kiinnostavila hahmoilla. Mistä tuoteviidakossa tietää mikä on terveellistä ja mikä eii?
Lue tästä osiosta lisää juomista, muroista, jogurtteista, viileistä ja rahkoista sekä makkaroista, nakeista ja leikkeleistä.
Juomat
Vesi, maito ja piimä ovat parhaita juomia. Mehuja ja limsoja juodaan vain hyvin harvoin, vaikkapa juhlissa. Esimerkiksi monet pillimehut ovat jopa sokeripitoisempia kuin tavalliset virvoitusjuomat. Sokerin lisäksi virvoitusjuomien sisältämät hapot ovat haitallisia hampaille.
Vinkkejä juomien valintaan
– Valitse ja tarjoa janojuomaksi aina vettä, ruuan kanssa rasvatonta tai vähärasvaista maitoa tai piimää. Jos lapsi ei juo maitoa, kannattaa ruokajuomaksi valita kalsiumilla täydennetty soijajuoma, jossa on yhtä paljon proteiinia kuin maidossa.
– Jos mehuja juodaan, valitse täysmehuja, niissä ei ole lisättyä sokeria. Täysmehuakaan ei pidä juoda kuin korkeintaan lasillinen päivässä. Hedelmät ja marjat ovat terveellisempiä syötynä kuin juotuna. Mehuja kannattaa laimentaa vedellä.
– Energiajuomat eivät kuulu lapsen tai nuoren ruokavalioon korkean kofeiinipitoisuuden takia. Aikuisellekaan ne eivät ole tarpeen. Muista, että lapsi ottaa mallia myös energiajuomien käytöstä.
Murot
Monet lapset söisivät mieluusti muroja. Muroissa on kuitenkin runsaasti sokeria ja suolaa, joten ravitsemuksellisesti parempia valintoja ovat puurot, myslit tai leipä. Muroja markkinoidaan esimerkiksi täysjyväisyydellä, rapeudella tai vitamiineilla, vaikka sokeripitoisuus olisikin korkea. Piirroshahmot houkuttelevat lapsia. Valikoimaa riittää, mutta pakkausten perusteella on vaikea sanoa mikä olisi terveyden kannalta hyvä vaihtoehto.
Vinkkejä murojen valintaan |
– kuitua vähintään 6 g/100 g |
– sokeria korkeintaan 16 g / 100 g |
– suolaa korkeintaan 1 g / 100 g |
– rasvaa enintään 5 g / 100 g |
Jogurtit, viilit, rahkat ja vanukkaat
Monet jogurtit ja viilit sekä vanukkaat ja rahkat pakataan yksittäispakkauksiin, jolloin valmis pakkauskoko ratkaisee tuotteesta saadun energian, sokerin ja rasvan määrät. Pienelle lapselle kannattaa valita pieni purkki mahdollisimman vähäsokerista tuotetta.
Vinkkejä jogurtin ja viilin valintaan
Valitse tuote, jossa |
– on hiilihydraatteja enintään 12 g /100 g. Se kertoo tuotteen sokeripitoisuudesta. |
– kohtuullinen annoskoko. |
Tee oma jogurttisekoituksesi!
– Vähemmän sokeria sisältävän jogurtin saa sekoittamalla maustamatonta jogurttia ja maustettua jogurttia 1:1. Näin lisätyn sokerin määrä vähenee puoleen.
– Lisää maustamattomaan jogurttiin, viiliin tai rahkaan marjoja, hedelmänpaloja, pähkinöitä tai mysliä.
Tarjoa vanukkaita välipalan sijaan jälkiruuaksi. Se sisältävät paljon sokeria ja totuttavat lapsen makeaan makuun. Tutki pakkausselosteita, sillä tuotteissa on eroja.
Makkarat, nakit ja leikkeleet
– Alle yksivuotiaille ei anneta lainkaan makkaraa ja leikkeleitä niiden sisältämän nitriitin vuoksi.
– Pienille leikki-ikäisille eli 1–2-vuotiaille voi antaa korkeintaan yhden makkara-aterian viikossa ja silloin tällöin leikkeleen.
– Alle kouluikäinen voi syödä makkaraa ja leikkeleitä yhteensä enintään 150 g viikossa.
– Alle kouluikäiselle voi tarjota 1,5 makkaraa TAI 5 nakkia TAI 15 leikkelesiivua viikon aikana.
Vinkit lapsille kokkaavalle:
– Tarkista pakkausmerkinnöistä erityisesti tyydyttyneen rasvan ja suolan määrät.
– Kevennä makkararuokia kasviksilla. Ne antavat lisämakua. Myös pavut sopivat makkararuokiin.
– Lopputulos tuskin kärsii, jos korvaat makkarat kokolihalla, kuten lihasuikaleilla tai vaikkapa kalalla.
Makkara = ruokamakkarat, kuten nakit, grilli- ja lenkkimakkarat sekä raakamakkarat kuten siskonmakkara. Kinkkukiusaus vastaa makkara-ateriaa.
Leikkele = leikkelemakkarat, kuten meetvursti, balkan- ja lauantaimakkara sekä lihaleikkeleet kuten kinkku-, broileri- ja kalkkunaleikkeleet.
Seuraava: Mitä tänään syödään? Vinkkilista auttaa!
Tagit:
Twiittaa