Terveellinen syöminen on periaatteessa helppoa. Tärkeitä muistettavia asioita on oikeastaan vain kolme. Ensimmäinen on ruoan LAATU. Ravitsemukselliselta laadultaan parhaita ovat kasvikset, marjat, hedelmät, täysjyvävilja ja kala. Maitovalmisteista rasvattomat ja vähärasvaiset tuotteet, joita ei ole pilattu piilosokerilla ja suolalla. Muissakin tuotteissa kannattaa valita niitä vähiten kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria sisältäviä vaihtoehtoja.

Mutta kaikkea saa toki maistella, kunhan MÄÄRÄ pysyy kohtuullisena. Tämä se vasta vaikeaa nykyään on!!! Naposteltavaa kun on koko ajan tyrkyllä ja ’pieni annos’ näyttää olevan pahasti paisuva käsite. Kun Cola-Cola toi juomansa 50-luvulla Suomeen, niin pullon koko oli 2 dl. Minä itse join lapsuuteni limsat 60-70 -luvulla, jolloin pulloon mahtui 3.3 dl – ja kerran viikossa ostettu saunalimsa piti vielä jakaa siskon kanssa. Nyt kaupan valikoimissa pienin pullo taitaa olla puoli litraa ja usein saatavilla on vain litran, parin tonkkia. Ja suomalaisten vyötärönympärys on noussut samaa tahtia kasvavien pakkauskokojen kanssa!

Kauppiaat ovat myös taitavia markkinoimaan megasuuria annoksiaan. Kun pikkurahalla saa isomman annoksen niin moni ostaa ja ajattelee siten säästävänsä. Isot ostoskärrytkin näyttävät autioilta, jos ei samalla vaivalla osta vähän lisää. Mielikuvillakin myydään paljon. Esimerkiksi läheisessä leffateatterissa ’keskikokoinen’ annos limsaa on 0,8 litraa (!). Mahdollista on myös saada puolta pienempi ’lasten annos’. Mutta kuinka moni teini tai aikuinen haluaa ostaa lapsille suunnattuja tuotteita? Satunnaisen jonon tarkkailun perusteella ei kukaan. Päinvastoin. Näytökseen tankkaavat esiteinitkin ostivat ’kaveriyhdistelmää’, jossa molemmille tuli oma 0,8 litran tonkka. Tämä täti ehdottaa: Miten ois yksi juoma ja kaksi pilliä? Sekin on tuplasti enemmän kuin olympiavuoden annokset.

Käyttömäärä on tärkeä myös terveellisemmiksi miellettyjen vaihtoehtojen kohdalla. Itseään ei kannata huijata. Jos limsan sijaan siirtyy juomaan vaikka tuoremehua niin valinta kuulostaa paremmalta. Toki tuoremehusta saa vitamiineja ja kivennäisaineita mutta myös energiaa samalla tavalla kuin sokeroidusta limusta. Myös toinen annos kevytjukurttia voi olla liikaa, jos tavoitteena on laihtua. Eivätkä trendituotteet eli erilaiset proteiinirahkat muutu ylen määrin syötynä lihaksiksi niin kuin moni meistä ehkä toivoo. Ne päätyvät ruokkimaan rasvasoluja siinä missä muukin ylimääräinen energia. Ikävä totuus on, että mikään ruoka ei laihduta tai muutu muskeleiksi.

Ja se kolmas muistettava asia on tietysti NAUTINTO. Syöminen erityisesti hyvässä seurassa on kivaa ja ruoasta saa nauttia. Arkipäivinä vain herkutellaan eri tavalla kuin juhlahetkinä. Mutta mitä ikinä syötkin, hyvää ruokahalua!

 

Sirpa Sarlio-Lähteenkorva

neuvotteleva virkamies, sosiaali- ja terveysministeriö