Kaikki lehdet pursuavat kaiken maailman kohuotsikoita laihdutuksesta ja radikaaleista elämänmuutoksista; ”Ruokaremontti vei kilot!” ”Vaihtoi jääkaapin sisällön ja laihtui 40 kg” ”Nyt uikkarikuntoon tehokuurilla”. Olisi kiva tietää kuinka moni otsikon sankari oli uikkarikunnossa vielä syksyllä? Ja oliko kivaa ylipäätään? Kun elämässä on kuitenkin kaikkea muutakin kuin ruoka ja syöminen, ei ole järkevää vetäistä mitään ”ajattele vain ruokaa kunnes näännyt fyysisesti ja henkisesti” -kuuria. Ei pääty hyvin. Se tiedetään.

Yksi terveellisempään ruokavalioon vievä muutos on ylitse muiden: Lisää kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Ihan tosi, tämä konsti todella toimii! Pelkästään syömällä niitä enemmän, ilman mitään muita tietoisia muutoksia, ruokavalio muuttuu terveellisemmäksi. Kasvislisällä vatsa täyttyy ja jotain jää automattisesti pois. Usein se poisjäävä on jotain ei-niin-terveellistä. Kahvikeksit jäävät pois, kun kahvin kanssa syökin hedelmän tai lusikoi jogurtin marjasoseen kera. Jos lounaslautaselle kasaa ensin salaattia ja kasviksia, lautaselle mahtuu juuri sopivasti liharuokaa ja peruna- tai viljalisuketta. Jos taas lautasen kokoamisen alkaa lihasta ja peruna- ja viljalisukkeista, ei lautaselle ehkä mahdukaan riittävästi kasviksia.

”Herkuttelu” on monelle kompastuskivi. Leivosten, keksien, pullan, karkkien ja limujen äärellä olo on yhtä taistelua. Harmillisesti niissä ei ole juuri mitään muuta kuin sokeria ja rasvaa, eli paljon tyhjää energiaa. Näitä usein syödään kunnon ruuan lisäksi, joten kaikki mitä niistä saadaan on ylimääräistä energiaa. Joka lihottaa. Parhaiten mieliteot hiljenee, kun syö riittävästi ja monipuolisesti ruoka-aikoina eikä pitkitä ateriavälejä liian paljon. Liian ehdoton asenne näihin makoisiin syötäviin herkästi johtaa myös siihen, että niitä tekee entistä enemmän mieli.

”Herkku” -sanaa voitaisiinkin jatkossa käyttää monipuolisemmin. Keholle herkkuja kun ovat ne ruoka-aineet ja ruuat, joissa on hyvän maun lisäksi hyviä ravintoaineita. Noita makeita ”herkkuja” voi toki syödä, mutta harkiten. Karkkipäivä voi olla joillekin aikuisillekin ihan hyvä tapa rajoittaa tyhjän energian haalimista. Jollekin taas sopii se, että syö esimerkiksi karkkia tai suklaata pienen määrän useammin. Jollekin se karkkiannos kun on kaksi karkkia ja siitäkin tulee jo suu makeaksi!