Raakel Lignell teki vuosina 2010-2012 suuren elämäntapamuutoksen, jonka myötä hän pudotti painostaan 50 kiloa. Projektista syntyi kirja Raxun remppa keväällä 2013.

Raxun rinnalla kohti pysyvää painonhallintaa on tervetullut teos laihdutusoppaiden sekaan. Kirja jatkaa Raakelin tarinaa saavutetun painon ylläpitämisessä. Laihduttaminen ei aina ole helppoa, mutta usein vielä vaikeampaa on pitää tulos. Laihdutetut kilot hiipivät helposti takaisin, mikäli laihdutuksen aikana ei onnistuta tekemään pysyviä muutoksia elämäntapoihin.

Kirja haastaa painonhallitsijan lukuisilla kysymyksillä: Vaikeuksien kohdatessa ainakin tärkeimpien jaksamiseen vaikuttavien tekijöiden pitäisi olla kunnossa, onko sinulla näin? Mitä tapahtuisi, jos joutuisit luopumaan jatkuvasta liikunnasta vaikka puoleksi vuodeksi? Kuinka kattava valikoima sinulla on maittavia, paljon kasviksia sisältäviä ruokia, jotka valmistat vartissa?

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg tuo Raakelin kokemusten tueksi tieteellisen näytön ja oman asiantuntemuksensa. Lignell ja Borg käyvät kirjassa mielenkiintoista vuoropuhelua, jonka avulla keskustellaan hyvinvointipainosta, jaksamisesta, unesta, muiden ihmisten tuen hyödyntämisestä, liikunnan roolista, ajatuksen voimasta, mieliteoista ja ateriarytmistä. Kirjan vahva viesti on, että pysyvä laihdutus on kokonaisvaltainen elämäntapojen ja ajattelun uudelleenrakennusprojekti, jonka tavoitteena on rento ja salliva suhtautuminen ruokaan sekä tasapaino syömisen, levon ja liikunnan välillä.

Vaikka pysyvään painonhallintaan ei ole oikotietä, selkeät tienviitat opastavat lukijaa. Tienviittoina kirja tarjoilee esimerkiksi painonhallinnan tarkistuslistan, joka antaa välittömän palautteen listan käyttäjän painonhallinnan tilanteesta. Myös kohtuullisen, nautinnollisen herkuttelun opetteluun tarjotaan seitsemän kohdan listaa.

Kirjan lopussa on kokki Teresa Välimäen kehittämiä reseptejä, jotka noudattavat ravitsemussuositusten mukaista linjaa: runsaasti kasviksia, hyvälaatuisia hiilihydraatteja, sopivasti rasvaa ja riittävästi sekä tasaisesti proteiinia.

Teos on käytännönläheinen apu mielen ja kehon kokonaisvaltaista tasapainoa tavoittelevalle painonhallitsijalle.

——————————————

Kirjoittajat:

Musiikin maisteri ja viulisti, free-lancer Raakel Lignell

Painonhallintaan erikoistunut ravitsemustieteilijä, elintarviketieteiden maisteri Patrik Borg

Kokki, ruokakirjailija Teresa Välimäki

Julkaisija:

Sanoma Media Finland 8/14