Hyvää ruokaa
Ruokakolmio kannustaa monipuolisiin valintoihin

Hyvä, terveyttä edistävä ruokavalio koostuu monipuolisesta valikoimasta erilaisia ruokia. Se sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljaa. Lisäksi siihen kuuluu kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä sekä kalaa ja rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Lihaa ja lihavalmisteita siihen kuuluu vain kohtuullisesti.
Ruokakolmio kuvastaa eri ruokaryhmien määriä hyvässä ruokavaliossa. Kolmion pohjalla olevia olisi hyvä syödä enemmän ja kolmion huipulla olevia vähemmän. Kolmion kaikkia ruokia ei ole tarkoitus syödä yhtenä päivänä. Joistain lohkoista ei tarvitse syödä välttämättä ollenkaan (ilman lihaa ja maitotuotteita pärjää kyllä).
Kuvaan ei myöskään ole mahtunut joka ikistä ruoka-ainetta, mutta se ei tarkoita, että vain tässä kuvassa olevia saa syödä ja mitään muuta ei. Ruokakolmion ruokaryhmät ovat siis vain esimerkkejä. Omaan ruokakolmioon voi lisätä samantyyppisiä ruoka-aineita, jos ne eivät kuvassa näy.
Vihannekset ja juurekset ovat omassa lohkossaan, hedelmät ja marjat omassaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ei kannata vain syödä hedelmiä. Molemmista alapalkin ryhmistä on hyvä valita päivittäin.
Viljalohkossa leipä on tummaa ja täysjyväistä, valkoiset leivät löytyvät siellä sattumista eli ei valkoista höttöä kovinkaan usein.
Peruna on pastojen, riisin ja ohran kanssa samassa lokerossa, koska sitä käytetään samoissa yhteydessä, osana ruokaa. Perunakin on ihan ok, terveysvaikutuksiltaan suht neutraali, hyvä suomalainen perusruoka. Kuinka herkullisia ovatkaan kesän uudet perunat!
Öljypullojen vieressä on kasvisrasvaleviterasioita, ei voipohjaisia levitteitä. Kasvirasvalevitteitä tulisi käyttää siksi, että kasviöljyistä tehtyinä ne sisältävät paljon hyvää, tyydyttymätöntä rasvaa ja E- ja D-vitamiinia. Näitä kaikkia tarvitaan. Voin kovaa rasvaa ei keho tarvitse. Vaan kyllähän voilla voi kalansa paistaa ja käyttää voita mausteen tapaan – makua antamaan. Lohkosta löytyy myös ravintopitoisia pähkinöitä ja siemeniä.
Vähärasvaiset maitotaloustuotteet ovat tuttuja monen suomalaisen ruokapöydässä ja ne tuovatkin ruokavalioon kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia. Maitotuotteiden sijaan voi käyttää myös esimerkiksi kasvipohjaisia soija-, kaura- ja riisijuomia näiden ravintoaineiden lähteenä.
Siipikarjaa ja etenkin kalaa kannattaa suosia, sillä niistä saatava proteiini on hyvälaatuista ja kalan rasva on pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa. Kala on myös mainio D-vitamiinin lähde.
Punainen liha, lihavalmisteet ja kananmuna on omana ryhmänään, mikä voi herättää ihmetystä. Tiedetään, että näiden ylenmääräinen syönti voi olla pulmallista terveydelle, joten siksi niillä on oma lokero aika ylhäällä kolmiossa.
Sattumat tarkoittavat sellaisia ruokia, jota kannattaa vain silloin tällöin syödä. Vaihtoehtoisesti käyttömäärät kannattaa pitää maltillisina.
Kolmion lohkoihin on laitettu myös pakastettuja ruokia. Pakastekala, pakastevihannekset ja pakastemarjatkin ovat hyviä valinotja ja välillä todellinen arjen pelastus. Niistä valmistuu ateria nopeasti ja joskus ongelmana on saatavuus. Monessa kaupassa kalavalikoimat ovat heikot, eikä marjoja joka vuosi metsään kasva. Pakastekasviksilla syntyy myös pikavauhtia loistavia kasvislisukkeita aterioille.
Monipuoliset ruokavalinnat takaavat riittävän ravintoaineiden saannin
Ruoka on enemmän kuin osiensa summa, siksi on fiksumpaa puhua ruosta ja ruokavaliosta kuin yksittäisistä ravintoaineista. Ruossa on tunnettujen ravintoaineiden lisäksi vähemmän tunnettuja aineosia, jotka voivat olla ruoan terveyttä edistävän vaikutusten taustalla. Erilaiset ravintoaineet imeytyvät paremmin yhdessä ruoasta kuin erillään vitamiinivalmisteista, joten kannattaa suosia monipuolista ruokavaliota pilleripurkkien sijaan.
Seuraava: Meidän ruokatapamme
Tagit:
Twiittaa