Folaatti on yksi vesiliukoisista B-vitamiineista. Sillä on elimistössä hyvin tärkeä rooli proteiinien ja DNA:n rakenneosasten aineenvaihdunnassa, solujen jakautumisessa ja verisolujen muodostumisessa. Erilaisia folaatteja tunnetaan suuri joukko, synteettinen ravintolisistä löytyvä muoto folaatista on foolihappo. Ihminen ei pysty itse muodostamaan tätä elintärkeää vitamiinia, joten sitä täytyy saada ruoasta.

Puutoksesta vakaviakin oireita

Folaatin puutos voi johtua joko sen liian vähäisestä saannista tai sitten välillisesti esimerkiksi aineenvaihdunnan tai imeytymisen häiriöstä tai lisääntyneestä tarpeesta, kuten raskaudesta.

Aikuisella folaatin puutoksen näkyvimpänä oireena on niin kutsuttu megaloblastinen anemia, jossa veren punasolujen koko on suurentunut mutta hemoglobiinitaso laskenut. Sikiön kehitykselle äidin riittävä folaatin saanti on ratkaisevan tärkeää. Mikäli raskaana oleva äiti ei saa riittävästi folaattia, sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riski suurenee. Sikiön kehitystä ajatellen folaatin kanssa tulee olla ajoissa, sillä hermostoputken kehittymisessä tärkein vaihe on heti raskauden alussa.

Suositukset ja nykytilanne

Aikuisten tulisi saada folaattia 300 μg/vrk, hedelmällisessä iässä oleville naisille suositellaan 400 μg/vrk. Raskauden suunnittelun aikana sekä raskaus- ja imetysaikana folaatin saantisuositus nousee 500 μg/vrk.

Tällä hetkellä suomalaiset saavat folaattia turhan niukasti suosituksiin verrattuna. Sekä miehillä että naisilla saanti jää reilusti alle 300 μg/vrk, mikä on etenkin raskautta ajatellen liian vähän.

Folaattia ruoasta ja ravintolisistä

Koska folaatin saanti on sikiön normaalin kehityksen kannalta niin äärimmäisen tärkeä vitamiini mutta sen saanti on Suomessa heikkoa, suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville foolihappolisän (400 μg/vrk) käyttöä. Lisän käyttö aloitetaan noin kaksi kuukautta ennen raskautta ja sen käyttöä jatketaan raskauden ensimmäisen kolmanneksen ajan. Naisille, joilla on kohonnut sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöiden riski, suositellaan vahvemman foolihappolisän käyttöä (4 mg/vrk, reseptillä). 

Raskauden alkua lukuunottamatta folaatin saannin turvaamiseksi riittää yleensä monipuolinen ruokavalio. Folaattia saa mainiosti vihreistä kasviksista, palkokasveista, täysjyväviljavalmisteista ja marjoista sekä maksasta. Esimerkiksi 100 grammasta parsakaalia saa jo noin kolmanneksen ja samasta määrästä punajuurta lähes puolet päivän folaatintarpeesta.

Folaattipitoisuudet

Suuri osa folaattia runsaasti sisältävistä kasviksista on sellaisia, jotka tyypillisesti valmistetaan kuumentamalla ennen nauttimista. Tällaisia ovat esimerkiksi jo mainittu parsakaali ja punajuuri, sekä pinaatti, parsa, nokkonen ja kukkakaali. Myös paljon folaattia sisältävät maksaruoat kypsennetään huolellisesti ennen syömistä. Koska folaatti tuhoutuu ruuanvalmistuksessa ja kuumennuksessa herkästi, kannattaa folaatinsaanti turvata syömällä kasviksia ja marjoja monipuolisesti ja runsaasti myös tuoreeltaan ja ihan sellaisenaan.

Kuvaajan tiedot Finelistä.