Hyvää ruokaa
Sairautta liiasta suolasta

Suola (NaCl) on haastava ruoka-aine. Sen sisältämä natrium (Na) on ihmiselle välttämätön kivennäisaine, joka liiallisesti saatuna on kuitenkin terveydelle haitallista. Elimistö tarvitsee natriumia mm. nestetasapainon ylläpitämiseen sekä hermoston ja lihasten toimintaan. On arvioitu, että riittävä määrä natriumia suolaksi laskettuna on 1,5 grammaa. Näin alhaista suolamäärää saattavat saada ravinnostaan vain ne, jotka eivät lainkaan lisää ruokaansa suolaa eivätkä käytä teollisia elintarvikkeita. Suolaa saadaan silloin ruoka-aineista, jotka luontaisesti sisältävät eri määriä natriumia. Suolapurkkia siis ei tarvitse heilutella ruokapöydässä vain varmuuden vuoksi!
Korkeintaan 5 grammaa päivässä
Päivittäin pitäisi saada korkeintaan 5 g eli noin teelusikallinen suolaa. 2 – 4 -vuotiaille pikkulapsille suositellaan korkeintaan 3 – 4 g eli vajaata teelusikallista päivässä. Alle 1-vuotiaiden ruuassa ei tulisi suolaa olla ollenkaan.
Todellisuus ei vielä vastaa tavoitetta, sillä suolaa saadaan tällä hetkellä suosituksiin nähden runsaasti. Miesten suolakuorma on lähes 9 grammaa ja naisten 6,5 grammaa päivässä. Lapsetkin tottuvat suolan makuun jo leikki-ikäisinä. Nelivuotias suomalaislapsi saa ruokavaliostaan enemmän suolaa kuin sitä suositellaan monta kertaa kookkaammalle aikuiselle!
Miksi vähentää suolan saantia?
Mutta miksi nostaa niin kova meteli varsin vaatimattoman näköisen valkean mausteen takia? Muutama gramma sinne tai tänne, onko sillä nyt niin väliä? Kyllä sillä on:
Syy 1. Munuaisilla on keskeinen merkitys suola- ja verenpainetason säätelyssä. Kun natriumia saadaan jatkuvasti liikaa, munuaiset alkavat ennen pitkää kuormittua.
Syy 2. Runsas suolan saanti kohottaa verenpainetta. Vähintään lievästi kohonnut verenpaine tai verenpainelääkitys on Suomessa 47 prosentilla miehistä ja 27 prosentilla naisista.
Syy 3. Liiallinen suolan käyttö rasittaa sydäntä ja verenkiertoelimistöä. Sydämen seinämät paksuuntuvat ja sen koko voi kasvaa. Suuret verisuonet jäykistyvät ja niiden kimmoisuus vähenee. Tämä häiritsee sydämen ja verisuonten normaalia toimintaa.
Syy 4. Suolan liikasaanti lisää aivohalvauksen, sepelvaltimotaudin, muiden sydän- ja verisuonitautien sekä mahasyövän vaaraa. Myös riski kuolla ennenaikaisesti kasvaa.
Syy 5. Runsas suolan saanti voi altistaa osteoporoosille, sillä ruuasta saatava natrium lisää kalsiumin erittymistä virtsaan. Suolan saannin vähentäminen 10 grammasta 5 grammaan päivässä vastaa vaikutuksiltaan arviolta 1000 milligramman päivittäistä kalsiumlisää. Saman määrän kalsiumia saa neljästä parin desilitran maitolasillisesta.
Syy 6. Suola sitoo nestettä elimistössä. Liika neste turvottaa, jonka seurauksena paino nousee ja housut kiristävät.
Syy 7. Astmaoireet helpottuvat.
Syy 8. Muistisairauksia voidaan todennäköisesti ehkäistä vaikuttamalla kohonneeseen verenpaineeseen. Muistisairaudet ovat kansantauti. Suomessa ilmaantuu vuosittain noin 13 000 uutta dementian asteista muistisairaustapausta.
Syy 9. Elinikämme pitenisi keskimäärin 8 – 10 vuodella, jos verenpaineemme pysyisi iästä riippumatta ihanteellisella (alle 120/80 mmHg) tasolla.
Makuaisti tottuu vähempään suolaan parissa viikossa
Suolan käytön rajoittamisen tekee ongelmalliseksi se, että suola korostaa monen ruuan makua. Tästä syystä suolaa käytetään lähes joka ruokaan perusmausteena. Ensin laitetaan suolaa, sitten mahdollisesti muitaa mausteita. Valtaosa suolasta saadaan kuitenkin muista kuin itsetehdyistä ruuista.
Suurin osa suolasta saadaan teollisista elintarvikkeista ja kodin ulkopuolella syödystä ruuasta. Peräti kolmannes syömästämme suolasta on peräisin leivästä ja viljavalmisteista, ja saman verran makkaroista ja lihaleikkeleistä. Valmisruuat ovat myös merkittävä suolan lähde. Myös juustot, mausteseokset- ja kastikkeet sekä suolaiset naposteltavat ovat tyypillisiä piilosuolan lähteitä.
Ruuanvalmistuksessa voit korvata suolaa ja suolaa sisältäviä mausteseoksia yrteillä ja muilla mausteilla. Älä hoppuile ruokapöydässä suolasirottimen kanssa ennen kuin olet maistanut ruokaa. Ruokakaupassa on hyvä tutustua tavallistakin tarkemmin pakkausmerkintöihin. ”Vähäsuolainen” -merkintä kertoo, että suolaa on vähemmän kuin muissa vastaavissa tuotteissa. ”Vähemmän suolaa” tai ”vähennetty suolaa” -merkintä kertoo, että tuote sisältää 25 prosenttia vähemmän suolaa kuin muu vastaava tuote. Sydänmerkki on helpoin ja nopein käytännön apu vähäsuolaisempien vaihtoehtojen etsintään.
Tavissuola, trendisuola vai mineraalisuola?
Mineraalisuolassa (esim. Pan-suola, Seltin) on noin puolet vähemmän natriumia kuin tavallisessa suolassa. Sen sijaan trendikkäät erikoissuolat, kuten ruusu-, intiaani- ja sormisuola, sisältävät natriumia tavallisen ruokasuolan tapaan. Tällaiseen erikoissuolaan siirtyminen ei vähennä natriumin saantia.
Suola on suomalaisessa ruokavaliossa keskeinen jodin lähde maidon ja maitovalmisteiden ohella. Jodi on elimistöllemme välttämätön ravintoaine, jota tarvitaan kilpirauhashormonien muodostamiseen. Täältä voit lukea lisää jodista.
Seuraava: Suolaseminaari peräänkuulutti kuluttajalle valinnanvapautta
Tagit:
Twiittaa