Suomalaisille suositellaan suolaa (NaCl) alle viisi grammaa päivässä, sillä suolan sisältämä natrium nostaa verenpainetta. Viisi grammaa vastaa teelusikallista suolaa (ei kukkurallista!). Päivän mittaan syötynä suolamäärää on varsin hankala hahmottaa, koska se on usein piilossa elintarvikkeissa.

Suola piileskelee erityisesti leivissä ja leivän päällysissä, kuten juustoissa ja leikkeleissä sekä makkaroissa ja valmisruoissa. Eniten suolaa, noin 80 prosenttia saannista, saadaan teollisista elintarvikkeista. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi alkaa itse kypsyttämään omat juustot kellarissa ja leipomaan viikottaiset leipäsatsit, mutta kaupan valikoimien äärellä kannattaa vertailla tuotteiden suolapitoisuuksia.

Tuotteille on mahdollista hakea Sydänmerkkiä, joka pyrkii auttamaan kuluttajaa löytämään terveydelle parempia vaihtoehtoja tuotteiden joukosta. Sydänmerkki auttaa siis löytämään myös vähäsuolaisempia vaihtoehtoja. Näitä Sydänmerkin raja-arvoja voi käyttää apuna tuotteiden vertailussa kaupassa muutenkin. Aika nopeasti huomaa, että hyvin samalta tuntuva leipä voikin erota merkittävästi suolan osalta.

Tuoteryhmä

Tuote voi saada Sydänmerkin, jos suolaa on enintään (suola-%)

Leivät ja leivonnaiset 0,7
Leikkele- ja ruokamakkarat 1,5
Täyslihaleikkele (kuten kinkku) 2,0
Juustot* 1,2
Aamiaishiutaleet ja -murot 1,0

*Juustoissa kannattaa myös huomioida, että emmental-tyyppisissä juustoissa on luonnostaan vähemmän suolaa kuin vaikkapa kerma-, edam- tai goudajuustoissa.

Suolaiset kastikkeet ja naposteltavat

Maustekastikkeet, kuten tuliset chilisoossit,  soijakastike, ketsuppi sekä liemikuutiot ja -fondit voivat tuoda leijonanosan päivän suolasatsista. Esimerkiksi soijakastikkeesta noin 16 % on suolaa. Suola korostaa ruoan makuja, mutta liikaa käytettynä alkaa peittämään muita makuvivahteita: ruoka maistuu vain suolaiselta.

Suolaa saadaan myös snackseista, kuten sipseistä, suolapähkinöistä ja -kekseistä. Varsinainen suolapiilo ovat murot: makealta maistuvissa aamiaismuroissa voi suolaa olla saman verran kuin perunalastuissa.

Erilaiset suolapäivät

Oheissa liikennevalotaulukossa on laskettu kolme erilaista päivää suolan saannin osalta. Punaisella merkitystä päivästä kertyy suolaa melkein kolme kertaa enemmän kuin vihreällä merkitystä päivästä. Keskimmäisessä esimerkissä suolan saanti ylittyy hieman suositellusta viidestä grammasta.

Taulukosta voi helposti huomata, että valitsemalla vähäsuolaista leipää ja leivänpäällysiä sekä kokkailemalla itse, voi merkittävästi vähentää päivän suolasaantia. Hyvä uutinen on myös se, että vähäsuolaiseen ruokaa tottuu niinkin lyhyessä ajassa kuin parissa viikossa!

Suolaa reilusti yli 5 g/päivä (reilut annokset)

 

Suolaa hieman yli 5 g/päivä

 

Suolaa alle 5 g/päivä

 

Suolan lähde

Suolan määrä (g)

Suolan lähde

Suolan määrä (g)

Suolan lähde

Suolan määrä (g)

4 siivua ruispalaleipää 1,1 g 2 siivua jälkiuunileipää 1 g 2 siivua vähäsuolaista ruisleipää 0,4
2 siivua näkkileipää 0,7 g 2 siivua näkkileipää 0,7 g 2 siivua vähäsuolaista näkkileipää 0,25
6 siivua gouda-juustoa (valmissiivu) 1,1 g 3 siivua edam-juustoa (valmissiivu) 0,5 g 3 siivua vähäsuolaista edam-juustoa (valmissiivu) 0,25 g
3 siivua meetvurstia 0,8 g 2 siivua kinkkua 0,5 g leiville kasviksia ja 1 keitetty kananmuna ilman suolaa 0 g
valmisateria, reilu koko (500 g) 4,5 g annos maitopohjaista kinkkukastiketta (150 g) 1,0 g lautasellinen papukasvispataa 2,1 g
1 rkl ketsuppia 0,5 g 1 rkl ketsuppia 0,5 g 2 tl mausteöljyä lämpimän aterian päälle 0 g
1 rkl soijakastiketta 2,3 g 2 tl soijakastiketta 1,5 g 2 tl vähäsuolaista soijakastiketta 0,9 g

Yhteensä

11 g

Yhteensä

5,7 g

Yhteensä

3,9 g

Arjen terveysteko: pakkausselosteiden lukeminen, tuotteiden vertailu ja vähäsuolaisten tuotteiden valitseminen.