Kolmen laillistetun ravitsemusterapeutin ja yhden elintarviketieteiden maisterin kirjoittama Syö itsellesi hyvä olo – Jokanaisen ravintokirja on tuhti paketti tieteelliseen näyttöön perustuvaa tietoa hyvästä syömisestä. Painavaa asiaa täynnä oleva kirja ei ole kuitenkaan liian raskas, sillä tieto on paloiteltu helposti lähestyttäväksi, ja herkulliset kuvat tukevat tekstiä.

Kirjan ensimmäinen osa Olet mitä syöt – voit sen mukaisesti, miten syöt pureutuu ruokavalintoihin ja ruuan vaikutukseen kokonaisvaltaiseen vointiin, jaksamiseen ja virkeyteen. Kohtuullisuuden ja nautinnon pohdinta ohjaa lukijaa itsensä kuunteluun ja oman rennon ruokasuhteen luomiseen.

Toinen osa Tiedä riittävästi ravitsemuksesta keskittyy ravitsemuksen perusasioihin: hiilihydraatit, proteiinit, rasvat, vitamiinit ja kivennäisaineet, juomat ja suola. Faktatieto perustellaan ja esitetään käytännönläheisesti. Vitamiinit ja kivennäisaineet -luku kertoo muun muassa miksi kasviksia kannattaa syötä värikkäästi. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi vihreiden kasvisten luteiinin suojaavan silmiä niin silmänpohjarappeuman synnyltä kuin UV-säteilyn haittavaikutuksilta ja vähentävän harmaakaihin riskiä. Oranssien kasvisten beetakaroteenin kerrotaan suojaavan puolestaan ihoa UV-säteilyltä ja pitävän ihon ja limakalvot kunnossa sekä parantavan näkökykyä. Moninaisten terveysvaikutusten tiedostamisen toivotaan motivoivan entistä runsaampaan ja monipuolisempaan kasvisten käyttöön.

Ruokavalion monipuolisuuden ja laadun parantamiseksi annetaan selkeitä vinkkejä. Esimerkiksi nautitun ruuan kokonaislaatuun voi vaikuttaa mieltymys makeaan. Perimän kerrotaan selittävän mieltymystä makeaan, vaikka yksittäistä geeniä, joka aiheuttaisi suoranaista himoa makeaa kohtaan, ei ole löydetty. Mieltymys makeaan on useimmiten opittua, esimerkiksi jos makeaa syö nälkäänsä, sokeri antaa nopeasti energiaa ja keho saa uutta potkua – seurauksena riski, että sokeri alkaa tiedostamatta maistua entistä paremmalta. Sokerikoukusta irtautumiseen annetaan 10 käytännön vinkkiä.

Kolmannessa osassa Terveys ja ravitsemus saavat oman lukunsa sydän- ja verituonitaudit, metabolinen oireyhtymä ja diabetes, muistisairaudet, vatsan hyvinvointi, nainen ja hormonit sekä hampaat. Vatsan hyvinvointi -luvussa käsitellään muun muassa Ärtyvän suolen oireyhtymä FODMAP-ruokavalion kera. Kirjan neljäs osa Erityisryhmien ruokavalio antaa tietoa aktiiviliikkujan ja ikääntyvän ravitsemuksesta.

Kirjassa on esitelty myös ravitsemuksen esimerkkiviikot: Kevennä kasviksilla, Itämeri-viikko ja Välimeriviikko, jotka sisältävät niukat 1500 kcal päivässä, sekä Aktiiviliikkujan esimerkkiviikon, jonka päivittäinen energiasisältö on 2000-2400 kcal.

Kirja antaa kokonaiskuvan ja hyvät tiedot ravitsemuksesta sekä tukea painonhallintaan. Vaikka sisältö painottuukin naisten elämään, sopii teos tietopaketiksi yhtä hyvin miehille.

——————————————————————–

Kirjoittajat:

laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Sertti (MMM)

laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsi Männistö (TtM)

elintarviketieteiden maisteri Satu Jyväkorpi (ETM).

Kustantaja:

Fitra 2014