Kuluttajaliiton Syö hyvää -hanke kokosi huippupuhujat ”Sitä syöt, mitä näet” -seminaariin keskustelemaan ruokaympäristöstä, elintarvikemarkkinoinnista ja kuluttajavalinnoista. Ruokaympäristömme muutos on johtanut globaaliin lihomiseen. Erityisesti lapsiin kohdistuvaan epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointiin tulee puuttua yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Markkinointia tulisi käyttää tehokkaammin terveyttä edistävästi ja ottaa huomioon kuluttajien todelliset käyttäytymismallit.

Moni tekijä saa meidät tiedostamattamme syömään enemmän. Professori, sisätautilääkäri ja lihavuustutkija Pertti Mustajoki muistutti, että vaikka viime vuosikymmeninä voimakkaasti muuttunut ruokaympäristö vaikuttaa monin tavoin syömiseemme, kehomme ja aiheenvaihduntamme toimii edelleen kivikautisessa ajassa. Ruokaympäristön muutos on johtanut maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan.

Ruokaympäristön muutos näkyy esimerkiksi epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnissa. Neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva sosiaali- ja terveysministeriöstä kysyi, miksi Suomessakin lapsille suunnatut tuotteet ovat usein ravitsemuksellisesti heikkolaatuisempia kuin aikuisille suunnatut. WHO:n Euroopan alueella on helmikuussa julkaistu ravintoprofiilit, joiden avulla voi arvioida sopiiko tuote lapsille markkinoitavaksi. Suomessa tulee pohtia miten meillä voidaan soveltaa tätä ohjeistusta.

Johtaja Anja Peltonen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta totesi, että yritykset tietävät etteivät kuluttajat toimi rationaalisesti. Eikö myös yhteiskunnan toimenpiteitä voisi suunnitella kuluttajien todellisten käyttäytymismallien mukaan ja kiinnittää huomiota esimerkiksi palvelumuotoiluun sekä tietojen esittämiseen? Markkinointia voisi käyttää terveyttä edistävästi. Tästä on hyviä esimerkkejä maailmalta.

Psykologi Manne Pyykkö kannusti pohtimaan, kannattaako ajatusta paremmasta elämästä tuoda esille positiivisuuden vai negatiivisuuden kautta. Ihminen on tapojensa orja, eikä helposti luovuta vanhasta tyydytyksen kokemuksestaan ellei saa sitä jossain toisessa muodossa. Yliopettaja Kaisa Hytönen Laurea-ammattikorkeakoulusta kuvaili, miten ihmiset tekevät valintansa usein laumansa mukana. Siitä poikkeaminen aiheuttaa aivoissa samanlaisen reaktion kuin virheen tekeminen.

Tallenteet seminaarin luennoista löytyvät edellä olevista linkeistä. Kuluttajaliiton ”Miksi lapsille markkinoidaan elintarvikkeita” -videon voi katsoa tästä.