Mieltymys makeaan on meille synnynnäinen ominaisuus. Vauvat intoilevat makeasta. Tästä alkaa yhä vahvempi makeansyönnin oppiminen: välipalat ovat usein makeita, lapsia palkitaan makealla, jälkiruoat ovat makeita, juhlissa syödään makeaa. Kaupat pursuavat ennen kaikkea karkkeja, keksejä, leivonnaisia, jätskejä, limuja, mehuja, muroja, jogurtteja, lista on pitkä.  Eivätkä vain kaupat näitä pursua, vaan sokeripommeja saa muistakin kuin ruokakaupoista: postista, automaateista, vaatekaupoista, melkein mistä vaan. Valikoimaa on paljon ja mainosten viesti tuntuu olevan, että kaikkea pitää saada maistaa.

Kaiken tämän sokerikaaoksen keskellä olisi hyvä olla tarkkana, ettei tule syötyä liikaa sokeria.

Täytyy siis motivoitua kunnolla ja muistaa, että sokeri sisältää paljon energiaa, eipä paljon muuta. Ei vitamiineja, ei kivennäisaineita, ei kuituja. Ei yhtään mitään sellaista, mitä elimistömme tarvitsisi. Sokeri on todella ravintoaineköyhää tavaraa. Turha energia nostaa helposti painoa, sokeriset tuotteet vie mahasta tilaa sellaisilta ruoilta, joissa ON tärkeitä ravintoaineita, ja lisäksi sokeri on vielä haitaksi hampaille.

Toisaalta sokeri on loistava makuaine ja hippunen sokeria, vaikkapa kastikkeessa, tuo makuja paremmin esiin. Puhumattakaan leivonnaisista, joista sokeri luonnollisesti tekee maistuvaisia. Joissain ruoissa sokeri vaikuttaa rakenteeseen ja on tämän vuoksi tarpeellinen ainesosa.
Sokerissa on siis omat hyvät ja huonot puolensa. Tasapainon löytämistä kannattaa opetella, sillä siitä on merkittävästi hyötyä terveydelle.

On fiksua karsia juotua ja lisättyä sokeria.

Vinkkejä sokerin vähentämiseen

– Vähemmän mehuja ja limuja, sillä suurin osa sokerista juodaan. Korkeintaan lasillinen mehua päivässä, limua vain satunnaisesti.

– Vesi(johtovesi) on paras janojuoma.

– Kevytlimut eivät ole hyvä vaihtoehto sokeripitoisille limuille, koska nekin ovat happamia ja vahingoittavat hammaskiillettä.

– Sokerijogurttien tilalle kannattaa valita maustamatonta jogurttia ja sekaan marjoja, pähkinöitä tai vaikka se ripaus sokeria.

– Välipalat ovat yksi kompastuskivi, niihin siis huomio: pilkotut kasvikset, hedelmät ja marjat tehokäyttöön. Jos taas tarvitsee ruokaisampaa välipalaa – vaikkapa ennen kuntoilua – kannattaa välipalalla syödä myös esimerkiksi täysjyväviljaa leipänä tai myslinä, maito- tai soijatuotteita ja ehkä popsia muutama pähkinäkin.

– Tarvitseeko kahvi kolmea sokeripalaa? Riittäisikö kuitenkin yksi?

Lisämotivaatioksi alla olevat esimerkit. Kylläpä sitä sokeria kertyykin vaikka mistä!

Suositeltu sokerin enimmäissaantimäärä vastaa noin 22 palan verran sokeria

Arkipäivä

Sokeripaloja

Viikonlopun päivä

Sokeripaloja

1 lasillista mehua 9 0,5 l limsaa 20
sokerilla makeutettu jogurtti 7 kakkupala 5,5
muromysliä kulhollinen 5 karkkipussi, 150 g 33
marjarahkaa jälkiruokakulhollinen 9,5 jäätelöä, 2 palloa 5,5
Yhteensä 30,5 palaa   64 palaa