Loma on ihanaa aikaa. Voi ottaa rennosti ja moni arjen rutiini katoaa taivaan tuuliin. Minulla katoavat myös monet ruokarutiinit, ihan käytännön syistä: aamu alkaa myöhemmin, joten aamupala ja lounas tulee yhdistettyä. Välipalat otetaan (jos otetaan) lennossa ja syödään missä milloinkin. Päivällinen syödään myöhään, joten nälkä on usein siihen mennessä jo aika hervoton. Ei kaikkein järkevin malli ateriarytmistä, mutta käytännön kannalta varsin toimiva ja aika mukava.

Liikuntakin on mökkiolosuhteista johtuen erilaista. Iän karttuessa olen huomannut, että kaikki tämä johtaa farkkujen erilaiseen mahtumiseen kesän lopulla. Ei se ole niin vaarallista, mutta ehkä vähän harmillista. Tämän harmistuksen välttämiseksi ja oikeastaan omien toimien tarkastelua varten laadin alla olevan listan meille rentoa kesää rakastaville, jotka eivät halua todeta elokuussa, että olisi pitänyt kesällä tehdä jotain vähän toisin. En suinkaan noudata kaikkia listan kohtia joka päivä, välillä toimii yksi ja välillä toinen vinkki.

  1. Yhdelle vatsalle riittää hyvin yksi lautasellinen ruokaa, ei kannata syödä kahden edestä. Joskus tosin on pakko, kun on niin hyvää. Tämä silmällä pitäen kannattaa pitää huolta, että pöydässä on paljon eri lailla valmistettuja kasviksia.
  2. Otan käyttöön pienemmät lautaset. Voin edelleen ottaa täyden lautasellisen, mutta todellisuudessa syön vähemmän ruokaa.
  3. Mitä enemmän kesäpöydässä on ruokalajeja, sitä todennäköisemmin maistan useampia ja syön liikaa. Maistan kaikkea vain vähän tai valitsen vain parhaita herkkuja.
  4. Jos söin eilen tuhdisti, syön tänään kevyemmin. Panostan salaatteihin ja kevyihin kasvisruokiin.
  5. Jos söin tuhdin päivällisen tai iltapalan, kevennän aamupalaa.
  6. Syön kauden satoa mielin määrin eli paljon.
  7. Kokeilen kasviksia uusilla tavoilla, netti pursuaa helppoja ja herkullisia reseptejä.
  8. Pidän mielessäni seuraavan muistisäännön: vähintään 500 g kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä. Lihansyöjän muistisääntö on myös korkeintaan 500g punaista lihaa viikossa.
  9. Pilkon ja laitan päivän välipalat jo aamulla valmiiksi: kauden kasviksia, tuoreita hedelmiä ja marjoja. Pidän ne esillä – ne tuppaavat häviämään muidenkin suihin.
  10. Grillaan makkaraa vain kerran viikossa, makkara on salakavala rasva- ja suolapommi. Grillaan paljon kasviksia.
  11. Jälkiruuat tuplaavat helposti ateriasta saatavan energiamäärän. Kesälläkin jälkiruuat jätän erikoistilanteisiin. Teen herkullisia kevyitä jälkiruokia marjoista ja hedelmistä.
  12. Jätän myös jättimäiset jäätelötuutit muille, maistelen kesän aikana vain pieniä tuutteja ja puikkoja.
  13. En juo sokeria. Pienistäkin annoksista kertyy päivän mittaan iso määrä turhaa energiaa. Jätän kokonaan mehut ja juon runsaasti vettä.
  14. Alkoholi jää erityistilanteisiin. Vieraiden lisäksi ihana auringonlasku on välillä viinilasin arvoinen.
  15. Suolaiset ruuat janottavat. Olen tarkkana myös suolansaannin kanssa! Maustaa voi vähälläkin suolalla.
  16. Teen makuvesiä: laitan yrttejä ja marjoja veteen mausteeksi. Hyvää ilman turhaa energiaa.
  17. Olen aktiivinen, liikun, touhuan ja kokeilen uusia aktiivisia juttuja. Jalkapallokikkailua voi hyvin harjoitella lasten tai aikuisten kanssa ja trampoliinihyppely sopii aikuisillekin.
  18. Hankin kunnon hien pintaan useamman kerran viikossa. Kaikki keinot lasketaan: soutu, melonta, halonhakkuu, kävely mäkisessä metsässä, juoksu, kuntopiiri, hyppynaruhyppely.
  19. Kuoriudun välillä ihanista kesävaatteista ja kokeilen säännöllisesti farkkujani. Hyvä tietää, jos kiristää tai farkut pyörivät jaloissa jo loman alkumetreillä.
  20. Mutta en stressaa, kesä on siihen liian lyhyt!

 Aurinkoista ja herkullista kesää!

Annikka Marniemi
elintarvikeasiantuntija, hankevastaava, Kuluttajaliitto ry