Suositukset kehottavat suomalaisia vähentämään punaisen lihan osuutta ruokavaliostaan. Syynä on yhteys määrättyjen syöpien esiintyvyyteen sekä lihan kasvatuksen painava ekologinen jalanjälki.

Liha kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin vahvasti, ja vain 12 prosenttia suomalaisista on valmis vähentämään lihan kulutustaan, kertoo Kuule Oy:n tekemä tutkimus. Syynä lienevät maku ja käytön helppous, tuttuus.

Minulle lihan syöminen on yhtä normaalia kuin kasvistenkin, sillä ihminen on yksi eläinkunnan omnivooreista eli sekasyöjistä. Järki saa enemmän valtaa kuin tunteet: lihan, munien ja kalan maukkaus sekä niiden sisältämien ravintoaineiden tärkeys painavat valintojeni vaakakupissa.

Arjessa on etu, kun ruoka on nopeasti valmistuvaa ja maukasta: jauheliha makaronin kanssa uuniin, broilerisuikaleet keittoon maustumaan. Hei mutta – eihän broileri ole punaista lihaa: kaikki suomalaiset eivät suinkaan tunne koko käsitettä, kertoo selvitys. Punaista on nauta ja härkä, possu ja porsas, karitsa ja lammas ja niistä valmistetut makkarat, nakit ja leikkeleet. Ja riista on punaista – mutta sen vaikutuksista terveyteen on hyvin vähän tutkittua tietoa – eikä riistaa voi verrata ekologiselta kantilta tuotantoeläimiin.

Liha ei tee syömisestä terveellistä tai epäterveellistä, ja ilman lihaa voi ruokavalionsa koostaa yhtälailla terveellisesti, keskinkertaisesti tai heikommin. Kohtuuden ohjeeksi on annettu muutama punainen liha-ateria viikossa. Se on monelle meistä utopiaa ihan käytännön osaamisen vuoksi. Fleksitarismi, eli kasvisten käytön lisääminen lihan kustannuksella, onkin kuitenkin erittäin kannatettavaa. Saahan siinä haastaa itsensä kaupassa ja keittiössä ja ruokailijat pöydässä!

Siis suosimaan vaaleaa lihaa, broileria ja kalaa, ja tutustumaan uusiin tapoihin lisätä kasvisten käyttöä. Ei se ole vaikeaa, tarjolla on vaikka minkälaista ohjetta. Täytyy vain suunnata nenä siihen suuntaan, edetä pikkuaskelin. Ja välillä grillataan makkara ja nautitaan lehtipihvistä – vesi kielellä, hyvällä omalla tunnolla.

Maistuvaa grillikautta!

Maija Soljanlahti, ETM ravitsemustiede
Viestintäpäällikkö Agronomiliitto