Pienten lasten kanssa elämä on kiireistä. Nälkäiset lapset vaativat ruokaa nopeasti ja samaan aikaan jossain on aina nenä niistettävänä tai pyykkivuori viikattavana.

Arkea helpottaa, jos nipistää säännöllisesti hetken ruokien suunnittelulle. Näin monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota on helpompi noudattaa. Myös ostosten suunnittelu helpottuu ja rahaa säästyy.

Käykää kerralla läpi viikon tai kahden ateriat. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa kirjata listaan myös, mitä lapset syövät päivähoidossa tai koulussa. Keksikää ruokia yhdessä niin, että lapsetkin saavat toivomuksensa kuuluviin. Isommat lapset ja aikuiset voivat hakea inspiraatiota keittokirjoista tai netistä. Viikkosuunnittelua varten voi tulostaa täältä valmiin pohjan. Muistakaa kuitenkin, että aina ei tarvitse tarjota lempiruokia – monipuolisesti maistellen makuvarasto karttuu. Siitä ammennetaan eväitä koko elämään.

Jokaiselle ruoka-ajalle kannattaa varata kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Joskus suunnittelu kannattaa aloittaa salaatista, jotta siitä tulee yhtä herkullista kuin ruuastakin. Jalassa roikkuva nälkäinen lapsi voi rauhoittua jyrsimään porkkanaa alkupalaksi.

Kun on kiire, pitää ruuan valmistua nopeasti. Hyödyntäkää silloin valmisruokia, puolivalmisteita, tyhjentäkää pakastinta tai pitäkää jämäpäivä. Jämäpäivänä syödään jääkaappi tyhjäksi edellisiltä aterioilta ylijääneesta ruuasta. Silloin kaikki saattavat syödä eri ruokia, mutta ainakin ruoka valmistuu nopeasti.

Syödään hyvää

– Suosikaa sesonkien kasviksia ja hedelmiä, ne ovat edullisia ja maukkaita.

– Lisätkää kasviksia ruokiin – porkkanaraastetta lihapulliin, pakastekasviksia makaronilaatikkoon.

– Nauttikaa kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa lajeja vaihdellen.

– Nakki-, makkara-, leikkele- ja kinkkuruokia syödään korkeintaan kerran viikossa.

Kokeillaan rohkeasti uusia ruokia!