Niinhän se on. Niitä pitäisi syödä lisää, jos ei jo tarpeeksi syö, ja harva syö. Mutta ei ole olemassa toista ruokaryhmää, josta saisi yhtä kattavan ja monipuolisen valikoiman keholle tärkeitä aineita: vitamiineja, kivennäisaineita, kuitua ja antioksidantteja. Ja vain vähän energiaa ilman mitään kevyt- tai light-mainoksia. Puhumattakaan makuelämyksistä!

Totuus on se, että paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja syövät ovat terveempiä, kuin niitä vain vähän syövät. Ruokavalio, joka ei sisällä kasviksia, hedelmiä tai marjoja ei yksinkertaisesti sisällä riittävästi ravintoaineita elimistön tarpeisiin. Lisääminen olisi siksi todella järkevää. Se vaan meinaa välillä unohtua.

Helppo muistisääntö on: Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään 500 g päivässä.

Puoli kiloa on noin 5-6 kourallista. Kerralla syötynä se voisi näyttää aikamoiselta kasalta, mutta kun annokset jakaa päivän aterioille niin määrä ei olekaan niin suuri. Osa syötävistä kasviksista voi olla raakaa ja osa kypsennettyä, ihan niin kuin itselle sopii.

Tässä muutamia esimerkkejä noin puolen kilon kasvisannoksista.

puolikiloa1 puolikiloa2
puolikiloa3 puolikiloa4
puolikiloa5 puolikiloa6

Kuvissa esiintyvistä marja-annoksista saisi hyvän lisän vaikkapa aamupuuroon tai smoothien joukkoon. Kaalit, porkkana, kesäkurpitsa ja paprika puolestaan uppoavat päivällisen kastikkeeseen, keittoon tai pataan, tuoreeseen tai lämpimään kasvislisukkeeseen tai sellaisenaan välipalaksi. Kurkun, tomaatin ja salaatin voi esimerkiksi sekoittaa lounaan lisukesalaatiksi tai laittaa leivän väliin iltapalalla. Sitten kun nappaa hedelmän väli- tai iltapalaksi, onkin huomaamatta tullut syöneeksi ainakin puoli kiloa kasviksia päivässä!

Kasvikset tuovat ruokavalioon vaihtelevuutta ja monipuolisuutta, etenkin jos myötäilee kasvisten sesonkiaikoja. Se kannattaa muuten myös rahallisesti, sesonkiaikaan kasvikset ovat edullisimmillaan. Kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä on varaa mistä valita, jos yksi ei maistu niin kokeile jotain toista. Kasvisten makuun pääseminen voi vaatia hieman totuttelua, mutta sinnikkyys palkitaan. Värikkäät kasvikset tekevät annoksesta houkuttelevan. Eli lisää kasviksia = lisää makua ja väriä lautasella! Nopeita arkielämän helpottajia ovat pakasteesta löytyvät kasvikset, marjat ja hedelmät, joissa ravintoaineet saattavat olla tallella itseasiassa jopa paremmin kuin pitkään varastoiduissa raakakasviksissa.

Tee palvelus makunystyröillesi, lompakollesi, vatsallesi, terveydellesi ja lautasesi värimaailmalle ja syö lisää kasviksia! Jo yhden kasvisannoksen lisääminen päivään on erinomainen alku.

Vinkkejä