Kirja-arviot
Somppi: Parantava ruoka

Parantava ruoka -kirjassaan yleis- ja verisuonikirurgi Taija ja liikuntafysiologi Jani Somppi kertovat ravinnon vaikutuksista terveyteen. Alkusanoista lähtien kirjoittavat kritisoivat voimakkaasti suomalaisia ravitsemussuosituksia. Uusien suomalaisten ravitsemussuositusten kerrotaan sairastuttavan ihmiset. Puutteellisen ravitsemussuosituksiin perehtymisen takia, tai tietoisesti, kirjoittajat antavat vinoutuneen kuvan suosituksista ja valikoiduilla esimerkeillään yksipuolisen kuvan ravitsemuskeskustelusta. Kirjassa arvostellaan monia suomalaisia akateemisia ravitsemusasiantuntijoita ja -vaikuttajia ja heidän sanomisiaan esitetään kyseenalaisella tavalla.
Somppien näkemys terveyttä edistävästä ruuasta vastaa ravitsemussuosituksia ainoastaan siinä, että puolet lautasesta suositellaan täytettävän kasviksilla, vihanneksilla, salaatilla ja marjoilla. Myös siemeniä ja pähkinöitä suosittelevat niin Sompit kuin ravitsemussuositukset.
Rasvoista Sompit suosittelevat voita, oliiviöljyä, kookosöljyä ja kalaöljyä, kun rypsiöljy leimataan terveydelle vaaralliseksi. Rasvaton maito saa tuomion epäterveellisenä, kuolleena valkoisena nesteenä ja tilalle suositellaan raakamaitoa.
Viljojen kerrotaan kirjassa olevan todellinen terveysriski ja muun muassa viljojen kuorien sisältävän myrkkyjä. Viljoja korvaamaan ehdotetaan superfoodia, josta esimerkkeinä suomalaiset marjat, koivunmahla, pakurikääpä, männyn siitepöly, voikukan lehdet ja nokkonen. Viljoista saatavan kuidun korvaamiseen ei kuitenkaan anneta varteenotettavaa ehdotusta. Finelistä poimittu lista gluteenittomista liukoisen kuidun lähteistä (kaakaojauhe, kuivattu ruusunmarja, kuivattu porkkana, kookoshiutale ja papu) on käytännössä hyvin vaikea saada suositeltua päivittäistä kuituannosta.
Ravintolisät saavat kirjassa oman lukunsa ja niiden esitetään olevan ravitsemuksen tukipilari. Potilastapauksien kautta kerrotaan ihmisten parantumisesta viljattomuuden, voin käytön ja ravintolisien avulla.
Kirjassa on vakuuttava 209 lähdeviitteen luettelo, josta suuri osa on tieteellisiä tutkimuksia. Miksi sitten kirjan viesti eroaa tieteelliseen näyttöön perustuvista suomalaisista ravitsemussuosituksista? Ravitsemussuositukset ovat syntyneet perusteellisen tieteellisen arvioinnin tuloksena yli sadan asiantuntijan voimin. Arviointi tarkoittaa sitä, että kaikki tietystä aiheesta tehty laadukas tutkimustieto kootaan yhteen. Tutkimusten laadulle on asetettu tiukat kriteerit. Tieteessä löytyy aina tutkimuksia sekä hypoteesia tukien että sitä vastaan. Sompit nojaavat kirjassaan omaa näkymystään tukeviin tutkimuksiin.
Kirjassa on paljon tietoa ravinnon vaikutuksista terveyteen, mutta tieto perustuu osin valikoituihin lähteisiin, ja tiedon luotettavuuden arviointi on työlästä. Kirjaa ei voi suositella terveellisen ruokavalion oppaaksi.
Vinkki! Vakuuttavasti lähdeviittein esitetyn tiedon luotettavuuden arviointi on vaikeaa. Hyvä esimerkki keskustelusta, jossa käsitellään myös Somppien kirjan aiheita on Personal Trainer ja ravitsemusterapeutti Petteri Lindbladin blogissa. Olli Posti kritisoi lapsiperheiden ruokasuosituksia Turpaduunari -blogissaan ja joukko akateemisia ravitsemusasiantuntijoita kirjoitti vastineen Lindbladin blogiin.
http://petterilindblad.blogspot.fi/2015/09/vastine-turpaduunarin-blogin_28.html
——————————————————————-
Kirjoittajat:
Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi
Liikuntafysiologi Jani Somppi
Kustantaja:
Gummerus 7/2015
Seuraava: Jäntti: Sokerit pois!
Tagit:
Twiittaa