Jos haluaa itselleen rakentaa suolapaukun, se käy helposti näin:

  • siivu kaupan juuri paistettua vaaleaa leipää, jonka päälle
  • mariini –päätteistä levitettä ja
  • pari siivua kermajuustoa sekä
  • pari leikkelesiivua.

Eipä siinä sitten muuta kuin loppu päivän vältellään kaikkea missä on vähänkin suolaa, jos haluaa pysyä saantisuositusten sisällä.

Suolan tarve on todella pieni, jos ei urheile tai muuten hikoile huomattavan paljon päivän aikana. Harva meistä sellaista tekee, joten kun suolaa saadaan liiankin helposti ruuasta, suolaa saadaan aivan liikaa. Liiallinen suolansaanti tuottaa keholle ongelmia: verenpaine nousee, syöpäriski kasvaa ja dementian riski lisääntyy. Näiden lisäksi nopeammin näkyvämmät haitat ovat kosmeettisia, jotka huomaa usein seuraavana aamuna: turvonneet sormet, turvonneet silmäluomet, housunnapit eivät mene kiinni. Ei kiva.

Vaikeaksi tämän vähentämisen tekee se, että moni ruoka ei (muka) maistu ilman että sitä maustetaan suolalla. Ensinnäkin se on makuasia. Makuaisti tottuu nopeasti siihen, mitä sille tarjoilee. Toiseksi, se on kokin taidoista kiinni. Auttamatta vanhentunut ajatus on se, että ruokaa ei saa maistumaan ilman reilua suolamäärää. Sellaiset kokit menkööt takaisin kokkikouluun. Kyse on myös elintarvikeyrityksen tuotekehittelijöiden taidoista ja yrityksen haluista panostaa siihen, että meillä olisi mahdollisuus valita vähemmän suolaa sisältäviä mutta edelleen maukkaita tuotteita.

Me syömme suolamme erityisesti leivän, juustojen ja leikkeleiden mukana. Tuotteet ovat suolaisia ja me syömme niitä paljon. Toinen suolapommi on ravintolaruoka. Annosten suolapitoisuuksista ei ole mitään käsitystä, koska suolan määrää niissä ei tarvitse kertoa.

Suolassa on yksi hyvä puoli (sen lisäksi, että se kohtuukäytössä antaa makua): se sisältää jodia. Jodia tarvitaan hormonitoimintaan. Kilpirauhanen ei tuota hormoneja kuten pitäisi, jos jodin saanti jää vähiin. Jodia ei kuitenkaan ole kaikissa suoloissa. Elintarviketeollisuudessa jodioidun suolan käyttö on edelleen vähäistä, joten vaikka suolaa saadaan paljon teollisista tuotteista niin hyviä jodin lähteitä ne eivät ole. Sormin ripoteltavissa trendisuoloissa ei myöskään yleensä ole jodia. Pakkausmerkintöjä lukemalla selviää onko suola jodioitu vai ei.