Joskus tulee syötyä jotain omalle vatsalle sopimatonta ja kohta vatsassa jo kurisee, kipristelee ja turvottaa. Vatsan oloa voi helpottaa opettelemalla tuntemaan sitä ärsyttävät ruoka-aineet. Onneksi kaikista vatsan epäsuosikkiruoistakaan ei tarvitse välttämättä kokonaan luopua, monesti kyse on määristä tai valmistustavasta. Se, mikä ei sovi jollekin toiselle, saattaa aivan hyvin sopiakin sinulle. Usein ärsyttävälle ruoka-aineelle löytyy myös helppo ja vatsaystävällisempi vaihtoehto.

Jos vatsasi ärsyyntyy maitotuotteista…
…niin kokeile laktoosittomia versioita. Laktoosi ei pilkkoudu ja imeydy kaikilla kunnolla, jolloin lopputuloksena on ikävät vatsanväänteet. Nykyään kauppojen hyllyillä on onneksi runsaasti erilaisia vähälaktoosisia ja laktoosittomia maitotuotteita. Usein laktoosia siedetään pieniä määriä, joten ehkä vatsasi kestäisi myös tavallisia maitotuotteita pieninä annoksina?

Jos vatsasi ärsyyntyy kahvista…
…niin juo sitä kohtuullisemmin tai vaihda teehen. Suuri kofeiinimäärä ja kahvin happamuus heittävät monilla vatsan sekaisin.

Jos vatsasi ärsyyntyy hiilihapollisista juomista…
…niin juo niitä vähemmän tai vaihda hiilihapottomiin. Hiilihapot laittavat monilla vatsan kuplimaan ikävästi, etenkin isoina määrinä. Vaihda pullollinen lasilliseen ja juo janoon vettä.

Jos vatsasi ärsyyntyy purkasta…
…niin vaihda se ksylitolipastilliin. Ksylitoli, samoin kuin muutkin makeutusaineina käytetyt sokerialkoholit (esim. sorbitoli ja mannitoli), voi imeytyä huonosti ja aiheuttaa vatsanpuruja. Purkkaa jauhaessa nielee helposti ilmaa, mikä saattaa pahentaa vatsan oloa. Ksylitoli on kuitenkin hyväksi hampaille ja useimmat vatsat kestävät sitä pienen määrän. Purkan jauhamisen sijaan voit ruokailun päätteeksi napata suuhusi ksylitolipastillin, mutta käytä näitäkin kohtuullisesti.

Jos vatsasi ärsyyntyy rasvaisesta ruoasta…
…syö sitä pienempi annos. Kokonainen, rasvaista juustoa tihkuva pitsa, saa helposti olon tukalaksi. Rasvaähkyä voi ehkäistä simppelisti syömällä vähemmän rasvaista ruokaa ja täyttämällä osan lautasesta kasviksilla. Käristynyttä ruokaa kannattaa myös vältellä, vatsa pitää enemmän hieman kevyemmin paistetusta ruoasta.

Jos vatsasi ärsyyntyy mausteisesta ruoasta…
…niin pyydä ravintolassa pienempää tulisuusastetta ja käytä kotiruoanlaitossa vahvojen mausteiden sijaan yrttejä. Etenkin mausteiseen ruokaan tottumaton vatsa saattaa närkästyä chilisooseista rajustikin, joten totuta vatsasi tulisuuteen pienin askelin ja käytä vatsaystävällisiä yrttejä makua tuomaan.

Jos vatsasi ärsyyntyy viljoista…
…niin se ei välttämättä johdu gluteenista. Viljoissa on paljon tärkeitä ravintoaineita, eli niitä ei kannata karsia pois äkkiseltään. Mikäli kuitenkin esimerkiksi ruis, ohra ja vehnä tuntuvat aiheuttavan vatsanväänteitä, voidaan ne korvata muilla viljoilla. Herkkävatsaiselle saattaa hyvinkin sopia esimerkiksi kaura, hirssi, tattari tai kvinoa. Keliaakikolle gluteeniton ruokavalio on välttämätön.

Jos vatsasi ärsyyntyy esimerkiksi kaalista ja sipulista…
…niin voit kokeilla eri lajeja. Kaaleista esimerkiksi kiinankaali ja lehtikaali sopivat usein myös herkkävatsaisille. Sipulista pitävä voi kokeilla sipulin sijaan miedompaa ruohosipulia tai kevätsipulin vihreitä osia makua tuomaan. Valkosipuli saattaa myös ärsyttää herkkää vatsaa, mutta monille sen maku on mieluisa. Valkosipulia voi pilkkoa öljyyn, antaa maustua ja käyttää tätä öljyä mausteena.

Jos vatsasi ärsyyntyy pavuista…
…niin kokeile vatsalle ystävällisempiä vihreitä papuja tai mungpapuja. Myös linssit saattavat olla vatsalle hellempiä kuin pavut, samoin herneet ja kikherneet ovat kokeilemisen arvoisia. Säilykkeinä saatavat käyttövalmiit pavut voivat sopia monelle. Papujen riittävä liotus- ja kypsennysaika on herkkävatsaiselle erityisen tärkeää.

Jos vatsasi ärsyyntyy hedelmistä…
…käytä runsaammin kotimaisia marjoja ja valikoi vatsalle ystävällisiä hedelmiä. Esimerkiksi omena, päärynä ja luumu saattavat aiheuttaa vatsanpuruja. Kotimaiset marjat mustaherukkaa lukuun ottamatta ovat vatsaystävällisiä. Hedelmistä etenkin kiivi, sitrushedelmät, ananas, banaani ja rypäleet sopivat monelle vatsalle. Syö hedelmät tuoreena, kuivatut hedelmät aiheuttavat helpommin vatsanväänteitä.

Jos vatsasti ärsyyntyy tietyistä kasviksista…
…niin täytä lautanen muilla kasviksilla ja kokeile erilaisia valmistusmenetelmiä. Esimerkiksi munakoiso, salaatit, tomaatti, kurkku, kurpitsa, oliivi, lanttu ja kesäkurpitsa ovat yleensä sopivia herkemmällekin vatsalle. Kasvisten ja juuresten kypsentäminen voi helpottaa vatsan oloa.