Itsenäistymistä harjoitteleva nuori haluaa päättää itse mitä ja milloin syö. Kavereilla on suuri vaikutus nuoren syömiseen ja nuori saattaa vakuuttaa vanhemmilleen, ettei todellakaan halua heidän neuvoja ruokailun suhteen. Vanhempana voi tuntua turhauttavalta muistuttaa säännöllisestä syömisestä ja limun juonnin ja karkin syönnin haitoista, varsinkin jos vastauksena on ”ei kiinnosta” tai ”joo joo, tiedän”. Näissä tilanteissa helposti kyseenalaistaa oman ruokakasvatuksen merkityksen ja oman vaikutuksensa nuoren ruokatottumuksiin.

Mannerheimin Lastensuojeluliito osallistuu Syö hyvää -hankkeeseen ja viestii hyvistä ruokatottumuksista nuorille ja heidän vanhemmilleen. Vierailimme yläkoulussa juttelemassa nuorten kanssa ruoasta ja ja teetimme nuorille ruokatottumuksista kyselyn. Yläkouluikäiset nuoret itse kokivat ennen kaikkea vanhempien kannustuksen vaikuttavan syömiseen. Kun kysyttiin, mikä saa sinut tekemään parempia ruokavalintoja arjessa, nousi kyselyn avoimissa vastauksissa vahvasti esille omat vanhemmat: ”se, että vanhemmat tarjoavat terveellistä ruokaa ja kehottavat syömään hyvin”. Usein kerrottiin, että silloin kun kotona on terveellistä ruokaa saatavilla, valitsee helpommin terveellisemmän vaihtoehdon epäterveellisen sijaan.

Vanhemmilla on suuri merkitys nuoren ruokavalintoihin arjessa, ja pitkällä aikavälillä nuoren ruokatottumusten muodostumiseen. Myös nuoret itse ovat sitä mieltä. Vanhemmat luovat rutiineja ja sääntöjä ja vaikuttavat oman esimerkin kautta nuorten syömiseen. Vanhemmat voivat kannustaa nuoria terveellisempiin ruokatottumuksiin ostamalla terveellistä ruokaa kotiin, tarjoamalla parempia vaihtoehtoja esimerkiksi välipalalle, ottamalla nuoret mukaan ruoanlaittoon ja kannustamalla syömään hyvin. Nuoret kaipaavat muistutusta esimerkiksi aamupalasta, joka liian monelta nuorelta jää kokonaan väliin. Myös koululounaasta kannattaa kysyä nuorelta: Mitä oli ruokana koulussa, mitä tänään söit?

Moni ajattelee, että terveellinen ruoka on tiukkapipoista syömistä, tylsää ja mautonta. ”Ei terveellinen ruoka voi olla hyvää”, kommentoi muutama yläkoulun oppilas asiaa kun puhuttiin ruoasta. Ruoan maku nousi vahvasti esille nuorten vastauksissa: ”jos vaihtoehtona on jotain, mikä maistuu paremmalta, mutta on epäterveellisempää, valitsen sen”. Nuorten vastauksissa oli havaittavissa terveelliseen ruokaan liittyviä ennakkokäsityksiä: se on hidasta tehdä, maistuu pahalle ja on kalliimpaa.

Mitä vanhempi sitten voi tehdä terveelliseen ruokaan liittyvien ennakkokäsitysten hälventämiseksi?

Lähipiirin ruokapuheilla on suuri merkitys nuoren ruokatottumuksiin. Jos aikuiset muistelevat kouluruokaa negatiiviseen sävyyn ja puhuvat kasviksista ”kanin ruokana”, voi olla varma, että myös lapset omaksuvat näitä ajatuksia. Ei voi vaatia nuorta syömään kasviksia ja hedelmiä, jos ei itsekään syö.

Nuori kannattaa ottaa mukaan ruokaostoksille ja ruoanlaittoon. Ne kuuluvat koko perheelle, ei vain äidille tai isälle. Rohkeasti kokeilemalla uusia ruokia, voi huomata, että esimerkiksi terveellisistä kasviksistakin saa aikaiseksi hyvää ja maukasta ruokaa. Ei syödä ruokaa koska se on terveellistä, syödään koska se on hyvää!

————————————————————————————————–

 Chilinen bataatti-linssikeitto

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

4 porkkanaa

3-4 perunaa

1 bataatti (n.500 g)

2 dl punaisia linssejä

2 rkl rypsiöljyä

1,5 l vettä

1 tl suolaa

1 tl pippurirouhetta

¼- ½ tuoretta chiliä kuutioituna tai 1 tl chilijauhetta (oman maun mukaan)

2 tl timjamia, oreganoa tai muuta yrttimaustetta, jota kaapista sattuu löytymään.

 

1. Huuhtele linssit siivilässä kylmän veden alla.

2. Kuori ja kuutioi sipuli, valkosipulin kynnet, porkkanat, perunat ja bataatti.

3. Laita öljy kattilaan, kuullota kuutioitua sipulia, valkosipulia ja chiliä öljyssä hetki. Lisää vesi, loput mausteet, pilkotut juurekset sekä huuhdotut linssit.

5. Keitä n. 20 minuuttia tai niin kauan kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

6. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

7. Tarjoile keitto raejuuston ja pähkinöiden tai paahdettujen siemenien kera.

——————————————————————————————————

 

Mari Inkinen, TtM

Hyvinvointi- ja terveystyön suunnittelija

Mannerheimin Lastensuojeluliitto